Feringa neemt Nobelprijs in ontvangst: 'Ik voelde een traan opkomen'

Professor in de chemie Ben Feringa van de Rijksuniversiteit Groningen en zijn collega's Jean-Pierre Sauvage en James Fraser hebben zaterdag in Stockholm de Nobelprijs voor Scheikunde in ontvangst genomen. Zij kregen de prestigieuze onderscheiding toegekend voor hun moleculair onderzoek.
Feringa en zijn collega's werden tijdens de ceremonie gefeliciteerd door koning Carl Gustaf van Zweden, die de laureaten hun medaille en diploma gaf. De Groninger is de 21e Nederlander die de Nobelprijs wint. Hij is de vierde landgenoot die de prijs wint voor scheikunde.

'Net een sprookje'

'Het was heel erg overweldigend", reageerde Feringa. "Net een sprookje, net alsof je in een film zit. Het was een erg emotioneel moment, ik voelde wel even een traan opkomen.'

Onderzoek naar moleculaire machines

De chemicus van de Rijksuniversiteit Groningen krijgt de Nobelprijs voor zijn onderzoek naar 'moleculaire machines'. In het lichaam zitten miljoenen moleculaire motoren die zorgen dat cellen delen en dat we ons kunnen bewegen. Het is Feringa gelukt om zo'n motortje na te bouwen.

Waarom is dat belangrijk?

Met het werk van Feringa kan een 'moleculair autootje' worden gemaakt. Dat is 80.000 keer kleiner dan een menselijk haar. Die autootjes kunnen door de bloedbanen reizen om bijvoorbeeld medicijnen af te leveren.
Bekijk de livestream:

Feringa en zijn collega's hebben de prijs al in handen maar de ceremonie is niet afgelopen. Kijk hieronder naar de beelden vanuit Stockholm.


Werkt de livestream niet op jouw toestel?
.