Inbrekersbende 'shopte' op Funda

De inbrekers die vorig jaar actief waren in Oost-Groningen raadpleegden eerst de woningverkoopsite Funda. Dachten ze dat een te koop aangeboden woning niet meer bewoond werd, sloegen zij hun slag.
Voor de rechtbank in Groningen staan tot en met woensdag een tiental inbrekers en helers terecht. De officier van justitie eiste maandag op de eerste zittingsdag tegen vier verdachten tot drie jaar cel (waarvan één jaar voorwaardelijk). Daarnaast eiste de officier dat een schadevergoeding van ruim 20.000 euro wordt betaald.

Brandstichting

De bende brak niet alleen in, maar stichtte ook brand in een boerderij in Gasselternijveenschemond. Dit gebeurde in mei van vorig jaar. De brand moest inbraaksporen maskeren.
Op verschillende plekken in het pand vonden de brandweerlieden flessen met brandbare vloeistof. En er werden op een fles dna-sporen aangetroffen. De buren noteerden het kenteken van een auto die kort voor de brand af en aan reed. De wagen was telkens volgeladen met spullen uit de boerderij. De bewoners waren niet thuis.

Niet kieskeuring

De opgepakte bendeleden bekenden en noemden namen van medeverdachten. Uiteindelijk pakte de politie tien mannen op uit onder meer Stadskanaal, Musselkanaal, Nieuw-Buinen en Vlagtwedde. De groep had de leeftijd van rond de dertig jaar.
De bende opereerde in wisselende samenstelling en waren niet kieskeurig wat betreft de buit. Ze namen mee wat ze mee konden nemen. De spullen werden verkocht en het geld besteed aan drugs.
De mannen zochten op Funda een woning uit en roofden die volledig leeg. 'Je kon op de website precies zien wat er te halen viel', zeiden ze tegen de rechters. Die antwoordden met; 'Je zou geen woning meer op die manier te koop aanbieden'.

Verkeerde vlag gestolen

In enkele gevallen waren de bewoners op vakantie. Ook gebeurde het een keer dat een bewoner wakker werd door inbraakgeluiden. Die zag nog net dat mannen zijn woning verlieten en in een auto wegreden.
De Tibetaanse vlag die buiten wapperde was ook weg. Tegen de rechters zeiden de verdachten dat zij dachten dat zij een vlag van Groningen te pakken hadden.
De overige zes verdachten staan dinsdag en woensdag terecht voor de meervoudige kamer en de politierechter. Uitspraak wordt direct na de kerstdagen gedaan.