Dierenambulance, Boetiek Armslag en Kinderspelweek winnen Provinciale Vrijwilligersprijs

De Dierenambulance Groningen, Boetiek Armslag in Stadskanaal en de Kinderspelweek in Zuidhorn hebben de Provinciale Vrijwilligersprijs gewonnen. Ze deden dat elk in hun eigen categorie. Er waren zes finalisten.
Hutten bouwen

De Kinderspelweek was genomineerd in de categorie 'Jeugd'. Ieder jaar organiseren de 45 vrijwilligers een mooie week voor zo'n 170 kinderen uit Zuidhorn en omgeving. In die week kunnen ze hutten bouwen, bootje varen, muziek maken en allerlei andere activiteiten.

De Kinderspelweek wint een bedrag van 3000 euro.
Ze lieten De Rode Kruis Studentendesk achter zich, de medefinalist in de categorie Jeugd. De Studentendesk zorgt er voor dat studenten naast hun studie iets kunnen betekenen voor anderen. Met ruim 1000 vrijwilligers worden allerlei projecten georganiseerd. Bijvoorbeeld taalles voor migranten of ouderen uit een sociaal isolement halen.

Hulp en voorlichting

In de categorie 'Zorg' won de Dierenambulance Groningen. Veel introductie hebben de dierenvrienden niet nodig, maar ze staan met bijna 50 vrijwilligers al weer 37 jaar klaar voor dieren in de Stad en omliggende gemeenten. Behalve hulp aan dieren geven ze ook voorlichting op scholen en tijdens open dagen.
Hun medefinalist was het Hamelhuys in Groningen, een inloophuis voor (ex-)
kankerpatiënten en hun naasten. De 40 vrijwilligers bieden een luisterend oor, geven praktische hulp en organiseren activiteiten. Er is ook ondersteuning bij medische afspraken, hulp bij licht huishoudeliijk werk en kinderopvang.

1000 klanten

In de categorie 'Leefbaarheid' won Boetiek Armslag in Stadskanaal de Vrijwilligersprijs. Het is een kledingwinkel voor mensen met een minimuminkomen of alleen AOW. Elk seizoen kunnen ze er kleding, schoenen en beddegoed uitzoeken.
Boetiek Armslag voorziet in een grote behoefte. Er zijn ruim 1000 klanten. De 28 vrijwilligers doen dat zonder subsidie. Behalve hulp aan minima bieden ze ook dagbesteding aan
cliënten van de Stichting NOVO.
RTV Westerwolde was de tweede genomineerde bij 'Leefbaarheid'. De lokale omroep voor Bellingwedde, Pekela en Vlagtwedde is populair in heel Zuidoost Groningen. De 120 vrijwilligers maken radio, tv en onderhouden een website. Met daarin veel muziek, themaprogramma's en natuurlijk lokaal en regionaal nieuws.

Verrassing

In totaal waren er bijna 130 aanmeldingen voor de Provinciale Vrijwilligersprijs. Voor elke winnaar lag 3000 euro klaar en een oorkonde.
Gedeputeerde Eelco Eikenaar reikte de vrijwilligersprijzen uit. Daarbij had hij voor de verliezende finalisten nog een aardige verrassing. Zij kregen een geldprijs van 1000 euro.