Tegenwind vraagt Rabobank om geen windplannen te financieren

Actievoerders bij de Rabobank
Actievoerders bij de Rabobank © Steven Stegen/RTV Drenthe
Windmolentegenstanders uit de Veenkoloniën hebben de Rabobank maandag nadrukkelijk verzocht niet te helpen bij het financieren van windplannen. Na het protest eind oktober zijn alle partijen bij de Rabobank in het Drentse Borger om tafel gaan zitten.
Dat meldt RTV Drenthe. Vertegenwoordigers van onder andere Platform Storm, Tegenwind N33 , Tegenwind Veenkoloniën en Wind Nee hebben anderhalf uur gepraat met een directieteam van een aantal Rabobanken uit het Noorden.

Positief

Platform Storm-voorzitter Jan Nieboer is optimistisch. 'Wij hebben een heel luisterrijk directieteam aan tafel tafel gehad', vertelt Nieboer. Hij is positief over de reactie van de bank. Nieboer zegt dat het directieteam aangaf, na het gesprek met de anti-windmolenpartijen, anders te denken over de financiering van windmolens.

Rabobank belangrijk in Veenkoloniën

Volgens Nieboer is de Rabobank een heel grote speler in de Veenkoloniën. Niet alleen draagt de Rabobank bij aan allerlei maatschappelijke projecten, maar heeft de bank ook ontzettend veel leden in het gebied.
De anti-windmolengroeperingen vinden daarom dat de bank het niet kan maken om windenergie te sponsoren in het gebied, omdat er volgens hen velen hinder van hebben.
'Het kan niet waar zijn dat de Rabobank twintig windboeren gaat financieren en dat duizenden burgers en honderden ondernemingen daar last hebben, die ook hypotheken hebben lopen bij diezelfde Rabobank', zegt Nieboer.
Volgens Nieboer heeft de Rabobank op dit moment nog geen plannen om geld te steken in windenergie in de Veenkoloniën. 'Op dit moment is mij niet bekend dat wij geld steken in windmolens', zei bankdirecteur Koen Ronner eind oktober al.

Solar Valley

Het bleef niet bij een verzoek om geen geld in molens te steken. De anti-windmolengroepen presenteerden ook hun schaduwplan voor de windparken: een zonnepark. Volgens Nieboer hebben de Veenkoloniën al twee keer eerder energie geleverd. Eerst door het veen, toen door gas en volgens hem past zonne-energie beter in dat rijtje dan windenergie.
'Het is eigenlijk een cadeautje voor Henk Kamp. We gaan binnen anderhalf jaar zijn energiedoelstelling realiseren met zon', vertelt Nieboer. Binnenkort mag hij de plannen wellicht nader toe komen lichten bij de bank.
Beide partijen hebben afgesproken om eind januari opnieuw om tafel te gaan over de windplannen.