Bodembeweging en milieu-organisaties eisen vernietiging gasbesluit

© Jos Schuurman/FPS
'Het gasbesluit voor de periode van vijf jaar moet worden vernietigd.' Dat eisen de Groninger Bodem Beweging (GBB), de Natuur- en Milieufederatie Groningen, Milieudefensie en de Waddenvereniging in hun gezamenlijke beroepsschrift, dat dinsdag bij de Raad van State is ingediend.
In strijd met de wet

Volgens de organisaties is het gasbesluit strijdig met de wet. 'Niet de veiligheid van Groningen is leidend geweest, maar de leveringszekerheid. Ook wordt het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen niet opgevolgd en staat minister Kamp toe dat de NAM meer gas wint dan veilig wordt geacht', schrijven de organisaties in hun beroepschrift.
Naast de GBB en de milieu-organisaties hebben ook negentien gemeenten en de provincie Groningen bezwaar aangetekend tegen het gasbesluit. Wanneer die bezwaarschriften worden behandeld door de Raad van State, is nog niet bekend.

Spoedprocedure

Wel worden volgende week woensdag de spoedverzoeken van acht individuele partijen behandeld. Daarbij gaat het onder meer om het juridisch adviesbureau FeitH in Slochteren. Die organisatie won eerder een spoedprocedure over een vroeger gasbesluit.
Binnen een paar weken na de behandeling van die spoedprocedure volgt een voorlopige uitspraak. Dat is in afwachting van de behandeling van alle bezwaren, waaronder ook het beroepschrift van de GBB en de milieu-organisaties.

'Kamp moet de NAM aan banden leggen'

In dat laatste beroepschrift wordt er nadrukkelijk op gewezen dat ook het recente besluit over het versterken van alle geïnspecteerde woningen, er op wijst dat de veiligheid van Groningers met het gasbesluit niet is gegarandeerd. 'Dat op zich zegt al genoeg,' vindt Dick Kleijer van de GBB.
Wat hem betreft is de maat vol. 'We zijn de leugens en de uitsteltactieken van de NAM zat. In april van dit jaar beweert de NAM nog dat er maar honderd huizen versterkt hoeven te worden. Vorige week bleken dat er 1450 te zijn. Er wachten nog 22.000 huizen op inspectie. Minister Kamp zou de NAM aan banden moeten leggen, maar in plaats daarvan sluit hij een deal met ze, zodat ze de komende vijf jaar op volle kracht blijven pompen en de aardbevingen gewoon doorgaan,' reageert Kleijer.
De komende vijf jaar mag er jaarlijks maximaal 24 kuub gas worden gewonnen, met een uitloop van enkel miljarden bij strenge winters. Veel Groningers willen dat de gaskraan verder dicht gaat.