Minister: 'Geen gesjoemel met diploma's bij Alfa-College'

Het Alfa-College in Groningen heeft geen diploma's afgegeven zonder dat er examens zijn afgelegd. Dat laat onderwijsminister Jet Bussemaker (PvdA) weten in antwoord op kamervragen van de VVD.
Begin november ontstond grote ophef op school over mogelijke onrechtmatigheden bij de examens. Verontruste leerlingen hadden daarover aan de bel getrokken.

Gesjoemel

Volgens Bussemaker blijkt uit zowel eigen onderzoek van de school als onderzoek van de Inspectie Onderwijs dat er niet 'gesjoemeld' is bij de exmaens. 'De term gesjoemel sluit niet aan bij de actuele bevindingen van de inspectie,' schrijft de bewindsvrouw.
Deze conclusie betekent niet dat er helemaal niets aan de hand is rond de examens op het Alfa-College. 'De huidige problemen doen zich voor bij één van de vijf subexamencommissies op de locatie Boumaboulevard. Zo waren er problemen met het beheer van de examens en de studenten werden niet goed geinformeerd,' aldus de onderwijsminister.

Incident

Volgens haar gaat het hierbij om een incident. Ook wijst ze er op dat de onderwijsinstelling onderzoekt hoe deze problemen zijn ontstaan. 'En er zijn maatregelen getroffen ter verbetering. De inspectie volgt de ontwikkelingen nauwgezet,' verzekert Bussemaker de Tweede Kamer.
Direct na de eerste publiciteit over de problemen rond de examens op het Alfa-College legde de verantwoordelijk opleidingsmanager zijn functie neer.