Kamp moet alternatieve route hoogspanningskabel onderzoeken

© TenneT
De Tweede Kamer wil dat er nogmaals gekeken wordt naar een alternatieve route voor een nieuwe hoogspanningskabel tussen de Eemshaven en Vierverlaten. De Kamer nam dinsdagmiddag drie moties met deze strekking aan.
De nieuwe hoogspanningskabel stuit op verzet van omwonenden. De

elektriciteitsmasten die er moeten komen, zouden het open landschap aantasten. De provincie en de gemeenten Ten Boer, Zuidhorn, Bedum, Winsum, Loppersum, Delfzijl en Eemsmond hebben ook bezwaren.

Voorkeurstracé

Volgens hen zijn er alternatieve routes mogelijk, die minder schade opleveren dan het voorkeurstracé dat netbeheerder TenneT en het ministerie van Economische Zaken hebben bedacht.

Nieuw overleg

De Tweede Kamer nam dinsdagmiddag moties aan van CDA, van GroenLinks en PvdA, en van D66 over de hoogspanningskabel. Volgens de partijen moeten TenneT en het ministerie van Economische Zaken met de bevolking, de gemeenten en de provincie opnieuw overleggen over een andere route.
TenneT en het ministerie zouden onvoldoende rekening gehouden hebben met de inbreng van de bevolking, aldus de motie van GroenLinks en de PvdA.