Partijen komen niet tot elkaar in rechtszaak Voslaan

In het gemeentehuis van Winsum dient op dit moment het kort geding over de beveiliging van de spoorwegovergang aan de Voslaan in Winsum.
Verkeersregelaar

De zaak is aangespannen door de nabestaanden van Gerjon Kazemier en Harry Torrenga, die beide om het leven kwamen bij ongelukken op de onbewaakte overgang. De nabestaanden eisen van Arriva, ProRail en de gemeente Winsum dat er verkeersregelaars bij de overgang komen te staan, totdat de noodweg af is. De aanleg van die noodweg is dinsdag begonnen, maar het duurt nog tot eind januari voor hij gebruikt kan worden.

Noodstop

Volgens advocaat Arvin Kolder van de nabestaanden zijn er onmiddellijk maatregelen nodig. Een Arriva-trein zou dinsdag nog een noodstop hebben gemaakt bij de overgang, omdat een veewagen op het spoor stond.

Rechter naar de Voslaan

De zaak wordt behandeld door de rechtbank in Leeuwarden, maar de rechter wilde de spoorwegovergang graag met eigen ogen zien. Ze ging daarom woensdagmiddag eerst naar de Voslaan, waar ze de overgang vanuit alle hoeken bekeek. Ze liet zich door verschillende partijen informeren. Daarna begon het kort geding in de raadszaal van Winsum.

Juridische stok

De rechter vroeg zich af of de partijen niet onderling tot een akkoord kunnen komen. Er komt een noodweg, dus het gaat nu enkel om het aanstellen van een verkeersregelaar. Die kost twintig euro per uur. ProRail zegt dat niet te kunnen betalen.
De nabestaanden zeggen op hun beurt dat ze vorig jaar al een akkoord hadden met ProRail. Die beloofde toen binnen een paar weken met een oplossing te komen, maar dat is niet gebeurd. Ze hebben er daarom geen vertrouwen in dat het nu wel goed komt en willen een juridische stok achter de deur.
ProRail heeft inmiddels een voorstel gedaan voor een tijdelijke oplossing: totdat de noodweg klaar is, moeten alle machinisten toeteren bij de spoorwegovergang aan de Voslaan.

Spoed

De rechter doet op 23 december uitspraak.

Lees ook: