'Minister Kamp heeft er potje van gemaakt'

'Het gasbesluit rammelt aan alle kanten. Het is zowel procedureel als inhoudelijk een heel slecht verhaal. Dat gaan we bij de Raad van State aantonen.'
Henk Scheffer van FeitH in Slochteren twijfelt niet aan een voor Groningen goede afloop. Woensdag dient de spoedproceure, die zijn juridisch adviesbureau en aantal gedupeerden tegen het gasbesluit minister Henk Kamp hebben aangespannen.

Geen controle mogelijk

Volgens Scheffer deugt er weinig van het gasbesluit van eind september. 'De minister heeft er een potje van gemaakt. Hij heeft een beslissing genomen, die al de volgende dag in werking is getreden. Daardoor is geen enkele controle mogelijk. Ook is een groot deel van de toezeggingen die de minister eerder heeft gedaan niet nagekomen', licht Scheffer toe.
Er mag vanaf oktober jaarlijks maximaal 24 miljard kuub gas uit de Groninger bodem worden gehaald, met een uitloop van enkele miljarden bij strenge winters. Dat geldt voor een periode van vijf jaar.

Beperkingen rechtsbescherming

Scheffer verwacht dat de Raad van State hier een stokje voor steekt. 'Het is de gevolgde procedure die er voor zorgt dat er opzettelijk flinke beperkingen in de mogelijkheid tot rechtsbescherming zijn opgeworpen. Zo is het ontwerpbesluit op het allerlaatste moment tijdens vakanties ter inzage gelegd.'
De Raad van State wordt er verder nadrukkelijk op gewezen dat de minister recent nog heeft laten weten dat de versterking van huizen in het aardbevingsgebied nog lang op zich laat wachten. 'De gaswinning moet nu dus naar nul. Het is eigenlijk heel simpel. Eerst versterken en dan pas gas pompen.'

Bus naar Den Haag

Inwoners van Groningen worden opgeroepen de spoedzitting van woensdag voor de Raad van State met hun massale aanwezigheid kracht bij te zetten. Daarvoor hebben FeitH en de groep Houd Groningen Overeind een bus naar Den Haag geregeld, met Groningen en Hoogkerk als opstapplaatsen.

Voorlopige uitspraak

Een paar weken na de behandeling van de spoedprocedure komt er een voorlopige uitspraak. Die wordt medio maart gevolgd door de behandeling van alle 25 bezwaarschriften, die tegen het gasbesluit zijn ingediend. Ze komen onder meer van de provincie Groningen, negentien gemeenten, de Groninger Bodem Beweging (GBB) en natuur- en milieu-organsaties. Daarna velt de Raad van State een definief oordeel over het gasbesluit.

Lees ook: