Aardbevingsnieuws in januari 2017: landelijke aandacht voor de problemen

© RTV Noord
Voor Groningers is het van alledag, maar buiten onze provincie leeft de problematiek van de aardbevingen en de bevingsschade doorgaans een stuk minder. Het aardbevingsnieuws in januari 2017: landelijke aandacht voor onze problemen.
Freek de Jonge komt met een 9-puntenplan

Niet alleen bij Noord Vandaag, maar ook in De Wereld Draait Door, RTL Late Night en verschillende andere actualiteitenprogramma's: overal zit Freek de Jonge. Hij houdt in januari een actieweek voor de Groningse gasproblematiek. In de aankondiging ernaar toe noemt de cabaretier de bevingen al 'het grootste
' van Nederland.
In januari houdt hij verschillende shows over het thema, moet hij bijkomen van een gesprek met Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders, en komt hij naar aanleiding van gesprekken met een 9-puntenplan.
Daarin staat onder meer dat woningen bevingsbestendig moeten worden gemaakt naar de wensen van de bewoners en dat de gaswinning zo snel mogelijk moet worden stopgezet. Zijn 'manifest' moet de aandacht op de aardbevingen richten, zo vlak voor de Tweede Kamer-verkiezingen in maart. 'De actie geeft ons hoop', luidt één van de reacties.

Jan Mulder pleit voor burgerlijke ongehoorzaamheid

Tijdens een van de shows van Freek de Jonge, roept columnist Jan Mulder Groningen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. 'Als Henk Kamp nog één keer Slochteren wil glad slijmen, zeg beleefd tegen de handlanger van Shell dat hij niet welkom is. Als Henk toch komt, ga er dan met een leger tractors voor liggen. En belemmer hem dan de weg naar die zaal.'

Zondag met Lubach: 'Geef Groningen onafhankelijk schadebeoordelaar'

In het satrische nieuwsprogramma 'Zondag met Lubach' op NPO3 gaat Arjen Lubach los over de veelvoud aan instanties dat zich bezighoudt met de bevingen en aardbevingsschade. Hij telt er vijftien, van NAM-eigenaar Shell tot Centrum Veilig Wonen tot de Commissie Schrijnende Gevallen.
'Achter elke boom staat de NAM', constateert de presentator. Hij pleit voor één onafhankelijke schadebeoordelaar. 'Geef hem een pinpas van Economische Zaken. Het minste wat we kunnen doen, is de slachtoffers netjes behandelen. Dat is solidariteit.'
De boodschap is niet aan dovemansoren gericht: het programma trekt die zondagavond voor het eerst meer dan een miljoen kijkers.
NAM wil uit de schade-afhandeling
In de nieuwsjaarstoespraak van Gerard Schotman zegt de NAM-directeur dat 'de regie van de schade-afwikkeling verder in handen' moet komen van Hans Alders. 'Wat ons betreft stapt de NAM uit de schade-afhandeling.'

Het gasconcern stelt in januari verder dat 80 procent van de woningeigenaren in het bevingsgebied die het huis verkoopt, compensatie krijgt van de NAM. 'De NAM keert tussen de 1 en 1,48 procent van het verkoopbedrag uit als compensatie.' Ruim 1200 mensen kregen tot dusver een aanbod van de NAM; 92 procent ging akkoord. Daarnaast kocht de NAM 35 huizen op. Ook worden meer geschillen vooraf geschikt.
Het aantal zwaardere bevingen nam in 2016 verder af ten opzichte van vorige jaren.

'Versterking van woningen eind 2017'

De versterking van de particuliere woningen in het aardbevingsgebied moet in het vierde kwartaal van 2017 beginnen. In april starten de gesprekken met woningeigenaren over de plannen voor de eerste 500 woningen. Volgens Hans Alders zijn 1450 woningen onder de loep genomen, die bijna allemaal bouwkundig versterkt moeten worden. Dit jaar worden nog eens 5000 woningen geïnspecteerd.

Aardbevingsfilm De Stille Beving in de spotlight

'Ingrijpend. Je zietde seizoenen wisselen en je realiseert je hoe lang je al in de ellende zit', zegt Annemarie Heite over de documentaire De Stille Beving, waar ze zelf de hoofdrol in speelt. Twee jaar lang volgden 24 camera's Heite en haar gezin in alle aardbevingsproblematiek.
Het doel? Met de film heel Nederland bereiken, zo vlak voor de Tweede Kamer-verkiezingen in maart. Bij de première zitten onder andere Hans Alders en Freek de Jonge. De NAM is er niet, ondanks de uitnodiging. Op 12 februari zendt RTV Noord de film uit. Op 12 maart zendt NPO2 de film uit.

Gasbesluit is definitief

Voor zover er nog twijfel over bestond, is die er in januari uit geslagen. De Raad van State besluit na de spoedprocedure van acht Groningse gasgedupeerden, dat het gasbesluit gehandhaafd blijft. Dat betekent dat er de komende vijf jaar definitief 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem mag worden gehaald, met uitschieters naar 27 miljard kuub als de situatie daarom vraagt.

Verkiezingen: politieke partijen voorzichtig

In de verkiezingsprogramma's van de grote partijen voor de verkiezingen aanstaande maart, staan veel voorzichtige standpunten over de gaswinning. Alleen volgens Partij voor de Dieren, ChristenUnie en SP moet de gaskraan zo snel mogelijk terug naar twaalf miljard kuub gas. GroenLinks pleit ook voor terugdringing, maar dan naar 21 miljard kuub. De voornaamste punten uit de verkiezingsprogramma's lees je hier.
Aardbevingen in januari 2017:
- 3 januari 21.08 uur: 0.9 in Meedhuizen
- 14 januari 12.47 uur: 0.6 in Schildwolde
- 17 januari 18.53 uur: 0.7 in Hellum
- 19 januari 22.44 uur: 0.9 in Wirdum
- 20 januari 22.30 uur: 0.6 in Siddeburen
- 22 januari 11.01 uur: 0.5 in Sappemeer
- 27 januari 05.11 uur: 0.7 in Zuidbroek
- 27 januari 23.41 uur: 0.1 in Garrelsweer
De agenda voor februari 2017:
- 7 februari: Fakkeloptocht met Groninger burgemeesters en Freek de Jonge
- 10 februari: Congres: wat is de werkelijke waardedaling van huizen door de gaswinning?
- 12 februari: De Stille Beving uitgezonden door RTV Noord