Stoppersregeling boeren populair: subsidie binnen een dag op

Het ministerie van Economische Zaken zet de inschrijving voor de stoppersregeling voor boeren na één dag alweer stop. De reden: er zijn te veel boeren die zich hiervoor inschrijven.
Het ministerie had 12 miljoen euro beschikbaar gesteld voor boeren die hun veestapel de deur uit wilden doen. Het ging om 1200 euro per koe, 636 euro voor een pink en 276 euro voor een kalf.

Loten

Een woordvoerder van het ministerie zegt tegen Omrop Fryslân dat er dubbel zoveel boeren zich hebben ingeschreven. 'Alle aanvragen die gisteren digitaal en per post zijn binnengekomen, worden nog meegenomen', zegt Heleen Haverkort.
Op basis daarvan wordt dan geloot.

Tweede termijn

De stoppersregeling is één van de maatregelen om het mestoverschot terug te dringen. Het ministerie gaat binnenkort kijken hoe de tweede termijn voor de stoppersregeling eruit gaat zien. Er komt ook nog een derde tranche.
LTO Noord erkent dat de regeling ontzettend populair is. 'Het is te vergelijken met een run op concertkaartjes', zegt Wiebren van Stralen van LTO Noord.

Onduidelijkheid

De populariteit van de stoppersregeling doet de vraag opwerpen of het vak van melkveehouder langzaam uitsterft. 'Nee hoor', zegt Dick Bruins van de LTO-werkgroep melkvee.
'Wat je ziet is dat veel boeren de afgelopen jaren wel wilden stoppen, maar dat niet aandurfden vanwege de onduidelijkheid over nieuwe regels. Er zijn dus de afgelopen jaren amper boeren gestopt. En al deze mensen grijpen deze regeling nu aan.'