Inspectie krijgt twee klachten binnen over Primark

© RTV Noord/Robert Pastoor
De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft twee klachten binnengekregen van werknemers van kledingketen Primark. Deze aantijgingen gingen over werkdruk.
Beide klachten zijn niet afkomstig van het Groningse filiaal.

Oproep minister

Minister Asscher van Sociale Zaken riep het personeel twee weken geleden op om zich te melden, na de publiciteit over de slechte arbeidsomstandigheden bij Primark.
Dinsdag bleek dat er bij vakbond FNV bijna 1200 klachten over intimidatie en hoge werkdruk waren binnengekomen.

Nauwe samenwerking

Dat er bij de inspectie 'slechts' twee klachten zijn binnengekomen, is volgens woordvoerder Paul van der Burg logisch. 'De vakbond is echt langsgeweest op de werkvloer. Dan is het indienen van een klacht veel laagdrempeliger. Bij ons moet zoiets schriftelijk.'
De inspectie en vakbond FNV werken echter nauw samen. 'Wij zullen met elkaar overleggen. Als de klachten die bij de FNV zijn binnengekomen ernstig genoeg zijn, dan kunnen wij gewoon een onderzoek in stellen.

Controle

De inspectie kan controleren op bijvoorbeeld werktijden en onderbetaling. 'Wij gaan echter niet over cameratoezicht of de procedure voor ziektemeldingen', aldus Van der Burg.
Naast klachten over de werkdruk, cameratoezicht en ziektemeldingen, is er volgens de FNV nog een probleem bij Primark: er is geen ondernemingsraad (OR) terwijl dit wel zou moeten. 'Daar kunnen wij niets aan doen. De vakbond kan wel een OR eisen, via een civiele procedure bij de rechtbank', legt Van der Burg uit.
Primark heeft intussen toegezegd dat er aan een OR wordt gewerkt.