Aardbevingsnieuws in februari 2017: acties en verkiezingsbeloften

De fakkeloptocht op 7 februari
De fakkeloptocht op 7 februari © Jeroen Berkenbosch / RTV Noord
Er is een toename van aardbevingen in en rond Loppersum, maar dat weerhoudt politici niet van verkiezingsbeloften over de gaswinning voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart.
Dit is het belangrijkste aardbevingsnieuws van februari 2017:

Waarom zijn er opeens meer bevingen in Loppersum?

Na een rustige periode zijn er in februari meer aardbevingen in de omgeving van Loppersum. Het zijn er zes, tussen de 1.2 en 1.6 op de Schaal van Richter. Zo zijn er in het laatste weekend van februari drie bevingen in Wirdum (1.4), Loppersum (1.3) en Zandeweer (1.2). Eerder deze maand zijn er al vergelijkbare trillingen bij Zijldijk en twee keer bij Startenhuizen. Wirdum wordt ook in de maanden voor februari al regelmatig getroffen door bevingen. En dat is opvallend, want op vijf locaties rond Loppersum werd de gaswinning vorig jaar stilgelegd. Wat betekent dat voor het dichtdraaien van de gaskraan? Burgemeester Albert Rodenboog wil antwoorden van het Staatstoezicht op de Mijnen.

Streep door de proefboringen bij Schier!

Woensdag 15 februari 2017 is een bijzondere dag voor inwoners van Schiermonnikoog. In de ochtend maakt de Raad van State duidelijk dat energiebedrijf Engie naar gas mag boren bij het eiland. Het gaat om twee proefboringen op 5 en 8 kilometer van de kust. Dat ondanks protesten van eilandbewoners en milieuorganisaties.
Maar later die ochtend laat energieleverancier Engie zélf weten dat ze afziet van de proefboringen. Het bedrijf ziet te weinig draagvlak voor de gasboringen en ook speelt het kostenplaatje mee. Een 'historische overwinning' voor Schiermonnikoog, want een ander energiebedrijf dat zich meldt voor de proefboringen, moet allerlei vergunningen opnieuw aanvragen en kan er niet zomaar mee aan de slag.

Liegt Alders?

De recente conclusie van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders dat inwoners van het aardbevingsgebied probleemloos een rechtsbijstandverzekering kunnen afsluiten klopt niet. Dat blijkt uit onderzoek van RTV Noord. Inwoners van bijvoorbeeld aardbevingsdorp Siddeburen kunnen geen verzekering afsluiten bij de verzekeraars die op de site van Alders zijn gemeld. Een woordvoerder van Alders zegt hierover in gesprek te willen gaan met verzekeraars.
Ondertussen groeit de organisatie rond Hans Alders door van 100 naar 137 arbeidsplaatsen. Met zijn team wil hij onder andere een einde aan de 'wanverhouding tussen kosten en bevingsschade.'

Aardbevingsacties op volle toeren

In navolging van januari, zijn er ook in februari veel protestacties in en buiten Groningen om aandacht te vragen voor de aardbevingsproblematiek. Zo zendt RTV Noord De Stille Beving uit, de documentaire over gedupeerde Annemarie Heite en haar strijd met de NAM. De documentaire wordt ook door de NOS, vlak voor de verkiezingen, opgepakt.
Kunstenares Agnes Bakker en Milieudefensie pakken het kleinste huis van de provincie in met een warme deken om te laten zien dat je woningen op een andere manier kan verwarmen dan met gas. Het illustratieboek No Guts No Glory is een ander initiatief. Initiatiefneemster Renate Broere wil dat er een innovatief Deltaplan voor Groningen komt, waarmee ze het puntenplan van cabaretier Freek de Jonge achterna gaat. Zijn petitie 'Laat Groningen niet zakken' wordt in februari meer dan 86.000 keer ondertekend. Het Gronings strijdlied dat hij samen met dertig Groningse artiesten opneemt, krijgt 2 minuten zendtijd bij De Wereld Draait Door en wordt voorzien van een clip met beelden van de fakkeloptocht in Groningen op 7 februari - waar eveneens landelijke aandacht voor is. De fakkeloptocht is veel groter dan in vorige jaren, met ruim 4000 lopers. Dit is de clip van het strijdlied:

Commissaris van de Koning René Paas overhandigt
een manifest aan in Den Haag, even voor het laatste gasdebat onder het huidige kabinet. Daarin staat dat iframede gaskraan verder dicht moet en de schadeafhandeling onafhankelijk van de NAM moet worden gedaan.

Verkiezingsbeloften: draai de kraan dicht

Niet alleen het aantal aardbevingsacties trekt aan met het oog op de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Dat het campagnetijd is, merk je aan de aanwezigheid van politici in het gebied, maar ook aan de beloften die politieke partijen doen in debatten en hun verkiezingsprogramma's. VVD houdt stellig vast aan de huidige gaswinning van 24 miljard kuub per jaar en DENK wil de gaskraan zelfs verder open draaien, maar andere partijen spreken andere wensen uit.
Bij de SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks komen Groningers er het gunstigst van af. Zij zeggen de gaskraan dicht te willen draaien naar 12 miljard kuub per jaar - al mikte de partij van Jesse Klaver eerder nog op 21 miljard kuub per jaar. Het CDA, PvdA en D66 zeggen te willen verlagen, maar zijn er minder doortastend in. Er zit bovendien verschil in de toezeggingen die partijen doen en de cijfers die ze door het Centraal Plan Bureau laten doorrekenen. We schrijven er verschillende artikelen over:
Aardbevingen in februari 2017:
- 4 februari 3.56 uur: 0.9 bij Garsthuizen
- 4 februari 4.11 uur: 0.8 bij Kantens
- 4 februari 4.27 uur: 0.6 bij Garsthuizen
- 5 februari 16.49 uur: 1.3 bij Kantens
- 6 februari 22.19 uur: 0.9 bij Sappemeer
- 12 februari 15.43 uur: 1.3 bij Startenhuizen
- 14 februari 08.45 uur: 0.9 bij Zandeweer
- 14 februari 21.52 uur: 0.8 bij Garsthuizen
- 15 februari 13.01 uur: 1.6 bij Startenhuizen
- 19 februari 14.21 uur: 1.4 bij Zijldijk
- 19 februari 21.15 uur: 0.5 bij Harkstede
- 22 februari: 0.19 uur: 0.4 bij Garrelsweer
- 25 februari 06.32 uur: 1.3 bij Loppersum
- 26 februari 07.25 uur: 1.2 bij Zandeweer
- 26 februari 22.39 uur: 1.4 bij Wirdum