Veroorzaker dodelijk ongeval Eemshavenweg krijgt celstraf

© Mark Stoter/FPS
Een 46-jarige man uit Usquert heeft een celstraf van dertig maanden gekregen voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval op de Eemshavenweg bij afslag Starterhuizen.
De bestuurder is vanwege zijn zeer onvoorzichtig rijgedrag ook vier jaar zijn rijbewijs kwijt. Verder kreeg hij een boete van 400 euro omdat zijn bestelbus onverzekerd was.

Over de kop

In de vroege ochtend van 6 maart vorig jaar reed de man in zijn busje met vier passagiers uit de richting van Groningen over de N46. Ter hoogte van de afslag Startenhuizen sloeg de bus over de kop in de berm.
Een 42-jarige man uit Assen werd uit het voertuig geslingerd en belandde eronder. Hij overleefde het niet. De drie andere inzittenden raakten lichtgewond.

Alcohol

De Usquerder bleek drie keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed te hebben en veel te hard te hebben gereden. Na het ongeval maakte hij zich meer zorgen om de toestand van zijn bus dan om de Assenaar en de gewonden. 

Lomp

Ook tijdens de rechtszitting toonde hij een groot gebrek aan inlevingsvermogen. Zo legde hij de verantwoordelijkheid bij het slachtoffer, omdat die zelf in zijn bus was gestapt. 'Dat moet uiterst pijnlijk geweest zijn om te horen voor de nabestaanden', zei de rechter. Vanwege zijn houding besloot de rechtbank de verdachte een geheel onvoorwaardelijke gevangenisstraf op te leggen. Die was gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Mishandelingen

Tevens werd de Usquerder veroordeeld voor twee mishandelingen van een plaatsgenoot, in mei en juni vorig jaar. Bij een van de ruzies, waarbij de man opnieuw stevig gedronken had, liep het slachtoffer een gebroken onderarm op. De man moet zijn dorpsgenoot ruim 1300 euro betalen.