Wordt Akzo Delfzijl de dupe van de overnamestrijd met PPG?

Het hoofdkantoor van AkzoNobel
Het hoofdkantoor van AkzoNobel © Robin van Lonkhuijsen
Het pokerspel rond AkzoNobel duurt voort. Komt Akzo in handen van PPG, of kan de Nederlandse verf- en lakkenfabrikant uit de greep blijven van haar Amerikaanse concurrent? Zo ja, wat gebeurt er dan met de vestigingen in Delfzijl?
Niet op de agenda

De overnamepoging van het Amerikaanse PPG stond dinsdag niet op de agenda van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Maar de aandeelhouders zagen hun kans toch schoon om de bestuurders te ondervragen.
'De directie snapte ook wel dat ze niet konden zwijgen. Dus er konden wel vragen worden gesteld over het derde verhoogde bod, maar inhoudelijk werd er niets gezegd', zegt NOS-verslaggever André Meinema.

Nieuw en hoger bod

De druk op AkzoNobel is hoog. Het derde en hoogste bod van PPG is 26,9 miljard euro. Dat is 50 procent meer dan de beurswaarde voordat PPG belangstelling toonde.

'Dit kost tijd'

Maar de directie van Akzo laat zich niet opjagen. 'Zoals u zult begrijpen kost dit tijd', zegt president-commissaris Anthony Burgmans. Twee eerdere biedingen van het Amerikaanse bedrijf waren volgens hem 'volstrekt onvoldoende', waardoor Akzo ook nooit het gesprek is aangegaan met PPG. Burgmans wilde niet op speculaties over het nieuwe voorstel ingaan en benadrukte dat dit eerst uitgebreid geanalyseerd moet worden in het licht van de nieuwe strategie en vooruitzichten van AkzoNobel.

'Directie weet het zelf nog niet'

En dat blijkt ook tijdens de vergadering. 'Er waren veel vragen van de aandeelhouders over de plannen, maar daar bleef de directie in gebreke want ze moeten nog veel zelf bespreken', zegt verslaggever Meinema.

Wel of geen chemietak?

Eerder liet AkzoNobel weten dat het af wil van de chemietak van het bedrijf. Daar vallen ook de vestigingen in Delfzijl onder. PPG heeft juist laten weten de chemietak te willen behouden. Maar tijdens de vergadering benadrukte de president-commissaris dat er geen voorkeur is voor het afsplitsen van de chemietak. Het zijn beide fantastische bedrijven. Het is niet zo dat we van het ene kind meer houden dan van het andere, maar het ene kind kan beter het huis verlaten. Toch houden we er net zoveel van.'

Slechtere arbeidsvoorwaarden

Steven Leijenaar, Voorzitter van de ondernemingsraad (OR), zegt heel tevreden te zijn met de opkomst. In totaal kwamen ongeveer vijfhonderd medewerkers naar de aandeelhoudersvergadering. 'Het gaat niet alleen om aandeelhouders. Maar ook het personeel krijgt zo een gezicht.'
De OR is geen voorstander van een fusie. Die vreest dat er bij een fusie door PPG veel banen verdwijnen. 'De tactiek van PPG is eerst een bedrijf overnemen. Kort daarna wordt flink gesneden in het personeelsbestand.'
Leijenaar denkt dat het banenverlies in Delfzijl beperkt zou blijven bij een fusie. 'Het is al een slanke organisatie, daar valt weinig meer te snijden.' Wel denkt hij dat de arbeidsvoorwaarden van het personeel zullen verslechteren.