Groningse breiers voeren actie voor gasloos Nederland

Zorg ervoor dat Nederland zo snel mogelijk van gas naar duurzame energie overstapt. Dat is de boodschap van zeven belangen- en milieuorganisaties aan de Tweede Kamer.
Ze overhandigen dinsdag een actielijst aan Kamerleden. Ze worden daarbij ondersteund door breiende actievoerders uit Groningen. Die groep houdt gelijktijdig een breicafé vlakbij de Tweede Kamer.

Langste deken

Het gaat om de breiers die eerder het kleinste huisje van Groningen in Rottum inpakten met gebreide deken. Ze hebben de breinaalden alweer opgepakt en werken nu samen met kunstenares Agnes Bakker aan de grootste gebreide deken van Nederland. Kamerleden wordt gevraagd daar ook een stukje voor te breien.

Gronings gas

De organisaties willen dat het parlement snel een einde maakt aan het aansluiten van nieuwe huizen op het gasnet. 'Als het rijk niet snel de leiding neemt, wordt het akkoord van Parijs niet gehaald en blijven Nederlandse huizen voor hun warmte afhankelijk van Gronings gas,' licht Jorien de Lege van de Milieudefensie toe.
Ook de Groninger Bodem Beweging (GBB) en FNV Noord doen mee aan de Haagse actie. Dat geldt verder voor onder meer Greenpeace en de Natuur- en Milieufederaties.