Gebruikte de politie nepnieuws om een verdachte te pakken? (update)

© Flickr / Ricardo Liberato (Creative Commons)
De Groningse politie heeft misleidende tactieken gebruikt om een verdachte van een mishandeling van een prostituee te pakken. De politie zette nepnieuws in en dreigde de verdachte van 'drie hoog uit het raam te gooien.'
. De krant was het 'slachtoffer' van de onjuiste informatie.
De mishandeling van de 21-jarige prostituee vond plaats in oktober 2008. De 21-jarige Stadjer Dennis J. kwam in beeld als verdachte, maar sluitend bewijs werd niet gevonden.

Nepnieuws om verdachte onder druk te zetten

De politie verstrekte vervolgens onder regie van het Openbaar Ministerie informatie aan de krant, aan de hand waarvan een nieuwsbericht geplaatst werd. 'Mogelijk doorbraak in mishandelingszaak', luidde het bericht in het Dagblad. RTV Noord bracht het bericht ook.
In dat doorbraakbericht veinsde de politie op zoek te zijn naar iemand met een bepaald signalement, ook al ze had ze de verdachte allang op het oog. Opsporing Verzocht werkte aan de tactiek mee en haalde de zaak ook aan.
Volgens de krant gaat het om misleidende informatie. De 'mogelijke doorbraak' was geen daadwerkelijk nieuws, maar een manier voor de politie om de verdachte onder druk te zetten.
De politie zorgde er na publicatie van het verhaal voor, dat Dennis J. de krant zag. De politie tapte hem in die tijd af voor een reactie. Ze zagen dat hij op Google zocht naar het misdrijf, maar de belastende reactie waar de politie op hoopte, bleef uit.

Dreiging met undercoveragenten

Daarna besloot de politie met twee undercoveragenten bij de verdachte langs te gaan. Ze deden zich voor als familieleden van de prostituee. Ze drongen er bij de verdachte op aan om de misdaad te melden bij de politie. Weigerde hij dat te doen, dan 'komen ze terug om hem van drie hoog uit het raam te gooien'.

Treurige ontwikkeling

Hoofdredacteur Mischa van den Berg van RTV Noord is verbaasd over het eventuele verspreiden van valse informatie door de politie aan media.
'Als dit verhaal klopt, dan zetten de politie en het OM de relatie met de media op het spel. Wij willen er op kunnen vertrouwen dat de informatie die ze ons verstrekken, klopt met de waarheid, los van onze eigen onderzoeksplicht. Nu moeten we misschien wel bij elk bericht vermelden dat het onzeker is dat de informatie van politie en/of justitie klopt.'

Reactie OM

RTV Noord heeft het Openbaar Ministerie gevraagd naar haar versie van het verhaal en een reactie. Het OM laat weten dat van nepinformatie of onjuiste informatie geen sprake is. 'Dat in dat kader werd gesproken over een mogelijke doorbraak in het onderzoek was geen “nepinformatie” maar was feitelijk juist gelet op de eerder genoemde dna-hit', aldus het OM.