Boete voor voorman Schokkend Groningen blijft staan

© FPS/Jos Schuurman
De politierechter in Assen vindt dat actievoerder John Lanting van Schokkend Groningen terecht een boete heeft opgelegd gekregen voor de brandstichting bij de NAM in Assen.
Door de brand is een gedeelte van de bodem bij het gebouw vervuild.

Boete

Het Openbaar Ministerie (OM) legde Lanting daarvoor een bekeuring van 460 euro op. Die betaalde Lanting niet, omdat hij de zaak voor de rechter wilde laten komen. De zaak werd uiteindelijk alsnog aan de rechter voorgelegd.
Lanting ving niet helemaal bot bij de rechter. De boete is voorwaardelijk. Zolang Lanting de komende twee jaar uit de problemen blijft, hoeft hij de boete niet te betalen.

Protest

Lanting stak op 7 april van vorig jaar bij het gebouw van de aardoliemaatschappij een stapel autobanden in de brand. Hij deed dit uit protest, omdat de NAM de schade aan de gaswinningsschade aan zijn woning niet wilde uitkeren.
Lanting handelde uit noodweer, zei hij tegen de rechter. De NAM maakt zich volgens Lanting bij de gaswinning schuldig aan het beschadigen van de woningen in het gaswinningsgebied. Hij strijdt al jarenlang om deze schade vergoed te krijgen. Hij heeft hierdoor een ernstige traumatische stressstoornis opgelopen.

Wanhoopsdaad

Het was een wanhoopsdaad. Hij wilde de natuur niet beschadigen, zei Lanting. Daarom verbrandde hij de banden in een ijzeren vat. Maar dat bleek niet voldoende. De brandende banden zakten uit het vat en vielen op de grond. 

Geen noodweer

De rechter vond dat Lanting de keuze heeft gehad om op een andere manier te protesteren. Hier is geen sprake van noodweer. Over de toerekeningsvatbaarheid van Lanting wilde de rechter niet oordelen. 'Hier is niet door een aangewezen deskundige onderzoek naar gedaan.' 

Omstandigheden

De rechter hield, anders dan het OM, meer rekening met de persoonlijke omstandigheden van Lanting. Hij vond daarom een voorwaardelijke straf als waarschuwing voldoende. 
'Ik kan er mee leven', zei Lanting na de zitting.

Lees ook: