NS-personeel staakt: maandag geen NS-treinen richting Groningen (update)

© FPS / Jos Schuurman
Treinreizigers tussen Groningen en Zwolle opgelet. Op het traject rijden maandagochtend minder treinen. Leden van FNV Spoor leggen tussen 05:00 uur en 09:00 uur het werk op station Zwolle en Den Haag neer.
Volgens de vakbond vertrekken er 's ochtends helemaal geen treinen vanaf Zwolle richting Groningen. Andersom is wel mogelijk, maar reizigers die na Zwolle verder willen reizen, hebben pech. 'Er vertrekt geen enkele trein vanaf station Zwolle', aldus woordvoerder Mariëtte van Dijken.
De NS zegt nog niet te kunnen inschatten wat de exacte gevolgen zijn voor de dienstregeling. Maar gaat er van uit dat de staking van FNV impact heeft.

Meer in de regio

De actievoerende werknemers willen naar eigen zeggen dat NS weer meebiedt op de concessies voor regionale lijnen, stopt met de werkgelegenheid uit de regio's weg te halen en de werkgelegenheid van de winkels en horeca op stations in eigen beheer houdt.
Ook willen de NS-werknemers dat hun werkgever twee conducteurs inzet op alle dubbeldekkers, zo meldde de vakbond vrijdag. FNV Spoor telt ruim 6000 leden.

'Het is menens'

Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor: 'We zitten al anderhalf jaar tegenover de directie aan tafel en al anderhalf jaar is er geen enkele beweging bij NS. Dat de werknemers nu het werk neerleggen, betekent: het is menens.'
Stakende NS-werknemers zorgen maandagochtend op beide stations voor koffie, thee en koeken voor wachtende reizigers.

'Waarom geen publieksvriendelijke acties?'

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Milieu en Infrastructuur is niet te spreken over de acties. 'Dit is een kwestie tussen werkgever en werknemer. FNV kan ook kiezen voor publieksvriendelijke acties, waarbij treinen gewoon blijven rijden.'

Lees ook: