Roemer: 'Wat zijn de woorden van Rutte waard?'

© SP
'Wat zijn de woorden van Mark Rutte in Groningen waard?' Op die vraag wil SP-leider Emile Roemer antwoord.
Hij wil dat de demissionaire premier dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer nader uitleg geeft over zijn uitspraken tijdens zijn bezoek aan Groningen vrijdag.

Tempo maken

Zo wil Roemer weten wat Rutte bedoelt als hij het heeft over 'het maken van tempo'. Ook wil hij een toelichting op de uitspraak dat de NAM uit het systeem gaat en de regio de baas wordt.
Wij willen zekerheid dat Rutte woord houdt
Emile Roemer - SP-leider

Schadefonds

De SP vraagt zich af wat die uitspraken waard zijn, nu het rijk niet staat te trappelen om een schadefonds op te richten. Ook zou het rijk er weinig voor voelen om garant te staan voor de schade-afwikkeling. Dat zou naar voren zijn gekomen bij de onderhandelingen over een nieuw schadeprotocol.
'Vrijdag hoor je hem prachtige volzinnen uitspreken, maar maandag lees je vervolgens dat het rijk en het ministerie niets voelt voor een onafhankelijk schadefonds. Dat was nota bene een opdracht van de Kamer aan het kabinet. Daar word ik heel wantrouwig van.'

Beloftes alweer gebroken?

'Wij gaan hem direct aanspreken op wat hij gezien en gehoord heeft in Groningen en de beloftes die zijn gedaan. Nu krijgen we het gevoel dat die alweer gebroken worden. Wij willen zekerheid dat Rutte woord houdt´, licht Roemer toe.
Mocht Rutte dinsdag onverhoopt niet naar de Kamer komen, dan gooit Roemer het over een andere boeg. 'Dan vraag ik wel een debat aan.'

Lees ook: