Burgemeester in gesprek met boer die melk laat weglopen

Burgemeester Berend Hoekstra van de gemeente Leek heeft gesproken met boer Henk Gommer uit Zevenhuizen. Gommer laat al een paar dagen zijn melk in de mestkelder lopen, omdat zuivelcoöperatie FrieslandCampina weigert zijn melk op te halen.
De burgemeester wil gaan bemiddelen en ervoor zorgen dat de melk weer wordt opgehaald.
'Blij dat ik langskwam'
Hoekstra: 'Boer Gommer zit nog steeds in de put, maar hij was blij dat ik langskwam. Hij laat de melk niet meer weglopen in de mestkelder, omdat hij nu genoeg ruimte heeft in zijn melktank.'
'Ik ga maandag contact opnemen met FrieslandCampina om te vragen of ze in elk geval de melk komen ophalen', vertelt Hoekstra. 'Melk in de mestkelder laten stromen is niet oké en al helemaal niet duurzaam.'

Kringloopwijzer

Oorzaak van het laten weglopen van de melk is de weigering van Gommer om de zogeheten Kringloopwijzer in te vullen. Met die Kringloopwijzer kunnen boeren bijhouden hoeveel nitraat, fosfaat en andere stoffen er verbruikt worden op de boerderij. 
Het instrument was eerst alleen verplicht voor boeren met een mestoverschot, maar sinds vorig jaar ook voor grondgebonden boeren die de mest op eigen land kwijt kunnen.