Actievoerders presenteren protestdeken

© RTV Noord/Goos de Boer
Ruim duizend mensen afkomstig uit alle geledingen van de samenleving, pakten de afgelopen maanden de breipennen op, als protest tegen het Nederlandse gasbeleid. Donderdag om 13.00 uur wordt het resultaat gepresenteerd aan de Kamer.
Cabaretier Freek de Jonge, de Groningse kunstenares Agnes Bakker en directeur Donald Pols van Milieudefensie zullen de groep actievoerders vertegenwoordigen.

Navelstaren

Met de deken roepen zij de politiek op om de gaskraan snel dicht te draaien, voor Groningen en het klimaat. De Jonge presenteert daarnaast de eindstand van de petitie 'Laat Groningen niet zakken', die hij begin dit jaar lanceerde. 'Iedereen weet wat er moet gebeuren. Stop met praten en navelstaren, toon leiderschap', zegt Pols van Milieudefensie.

Internationaal

Niet alleen Groningers hebben meegebreid aan de deken. De bijdragen komen uit alle delen van het land: van Middelburg tot Den Oever. Zelfs breiers in Spanje, Italië, Duitsland, Finland en Australië hielpen mee. Naast het dichtdraaien van de gaskraan, roepen de actievoerders het nieuwe kabinet op om de schadelijke gevolgen van gaswinning met zorg af te wikkelen.

Lees ook: