Studente Hanzehogeschool eist via de rechter hertentamen

© Koen Suyk, ANP Foto
Een eerstejaars studente Financieel en Economisch Management aan de Hanzehogeschool in Groningen eist donderdag in kort geding deelname aan een hertentamen.
Het gaat om het vak International Finance en Economics. De studente, Céline Smits, mag van de eindexamencommissie niet deelnemen aan de herkansing omdat ze zich te laat zou hebben ingeschreven. Ze heeft beroep aangetekend bij het College van Beroep voor Studenten.
Als eerstejaars moet voldaan worden aan de eisen van het Bindend Studie Advies (BSA). Van de zestig te behalen punten moeten er 48 gehaald worden. Smits heeft tot nu toe 47 punten behaald.

Consequenties

Als de studente de herkansing niet mag afleggen dan zijn de consequenties voor haar dramatisch, aldus haar advocaat en tevens vader. 'Ze zou haar studie in Groningen moeten stoppen met alle materiële en immateriële schade van dien.'

Strand van Spanje

Volgens een woordvoerder van de Hanzehogeschool staat de regelgeving rond het inschrijven voor (her)tentamens duidelijk beschreven in het studentenstatuut. 'Studenten kunnen zich het hele studiejaar inschrijven, thuis vanaf de bank of vanaf het strand in Spanje. De deadline is twee weken voor de dag van het tentamen. Dat is niet alleen terug te vinden in de statuten, maar staat ook overal op school aangeplakt.'

Overmacht

Het hertentamen wordt volgende week woensdag gehouden. Omdat de tijd dringt doet Smits een beroep op de voorzieningenrechter. De Hanzehogeschool houdt voet bij stuk. Omdat er geen sprake is van overmacht wordt er geen uitzondering op de bestaande regelgeving gemaakt.
De kortgedingrechter doet donderdag om 16.30 uitspraak.