Rodin Broadband mag provincie voorzien van snel internet

Het bedrijf Rodin Broadband Groningen gaat aan de slag met de aanleg van snel internet in het buitengebied. De provincie koos Rodin uit drie partijen.
Rodin moet ervoor zorgen dat de hele provincie vóór 2019 snel breedbandinternet heeft. Het gaat om 13.000 adressen die moeten worden aangesloten.

Aardbevingsgebied

Het aardbevingsgebied wordt als eerste aangepakt. Volgens Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders draagt het niet bij aan de oplossing van de problemen, maar wel aan de leefbaarheid.
Daarom stelt de NCG vijf miljoen euro beschikbaar voor dit project. Rodin bepaalt in overleg met de gemeenten waar als eerste een snelle internetverbinding wordt aangelegd.
Voor het aanleggen van snel internet in het bevingsgebied krijgt Rodin tien miljoen euro subsidie. Voor de aanleg van snel internet in de rest van onze provincie leent Rodin dertig miljoen euro van de provincie Groningen en Economic Board Groningen.

Andere kandidaten

Naast Rodin Broadband Groningen waren ook het bewonersinitiatief Coöperatie Samen Glasvezel Groningen en het bedrijf Breedband Groningen in de race voor de Regeling Snel Internet Groningen.

'Onhaalbaar'

Glasvezelbedrijven en experts uit de telecomwereld lieten eerder overigens al weten de internetplannen van de provincie onhaalbaar te vinden. Zij denken dat twee jaar te kort is om iedereen van snel internet te voorzien.

Westerwolde

In Westerwolde is al een initiatief gaande om bewoners van snel internet te voorzien, met als hoofdaannemer het Brabantse bedrijf Mabin. Belangrijk verschil met de aanpak van Rodin is dat Mabin alle deelnemende bewoners aansluit op het glasvezelnet. Dat kost de deelnemers zo'n 1800 euro per aansluiting.
Volgens secretaris Ton op de Weegh van de stichting Snel Internet Westerwolde&Stadskanaal, is Rodin geen gevaarlijke concurrent: 'Het is niet zo dat er wordt gevochten om die aansluitingen in het buitengebied. Ik denk dat Rodin weinig belang heeft bij de adressen in Westerwolde. Bovendien beginnen zij in het aardbevingsgebied, waar ze die tien miljoen euro subsidie voor krijgen. En wij denken dat we met Mabin een meer ervaren partij hebben aangetrokken. Vanaf september kunnen de pakweg vijfduizend inwoners aangeven of ze met ons in zee willen gaan.'

Lees ook: