Aardbevingsnieuws juli 2017: Waar is het schadeprotocol?

© Goos de Boer/RTV Noord
Het zou er begin juli moeten zijn: het nieuwe schadeprotocol waarin staat hoe aardbevingsschades moeten worden afgehandeld. Maar aan het eind van de maand is ie er nog steeds niet - en het toegezegde schadefonds laat nog op zich laten wachten.
In dit overzicht vind je het belangrijkste aardbevingsnieuws van juli 2017:

Schadefonds komt, maar laat op zich wachten

Begin juli geeft minister Henk Kamp van Economische Zaken te kennen dat hij een onafhankelijk schadefonds om de aardbevingsschade af te handelen, ziet zitten. Maar dat komt nog niet terug in het concept van het schadeprotocol,  waar RTV Noord halverwege juli de hand op weet te leggen. Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders schrijft in een begeleidende brief dat een schadefonds van de rijksoverheid zeker een jaar op zich laat wachten.
Verder wordt duidelijk dat alle touwtjes van de schade-afhandeling straks in handen komen van het Instituut Mijnbouwschade (IM). De eerste persoon daarin wordt door Economische Zaken zelf aangedragen.

Gasberaad en Bodem Beweging kraken laatste versie protocol

Dat laatste is wat het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging tegen de borst stuit. De belangengroepen merken op dat het IM - dat eerder de Onafhankelijke Commissie Schade zou heten - niet langer onafhankelijk is. Ook vallen ze erover dat de staat niet bereid is om de risico's te dragen en dat immateriële schade niet is opgenomen in het ontwerp-protocol. Verder ontbreekt een regeling voor bouwkundige gebreken of achterstallig onderhoud. Er zijn dus nog wat flinke haken en ogen aan het schadeprotocol en de invoering van een door Groningen zo gewenst schadefonds.
Omdat het oude schadeprotocol sinds 31 maart buiten werking is getreden en het nieuwe op zich laat wachten, is er al een flinke tijd geen geldig schadeprotocol meer. Via een tijdelijke regeling moeten 1750 schademeldingen van de afgelopen maanden 'alvast' worden opgenomen. Dat gebeurt door het Centrum Veilig Wonen(CVW). 

Steeds vaker kiezen tussen versterken of slopen

Het huis versterken, of slopen in ruil voor nieuwbouw? Voor de keuze staan steeds meer inwoners in het aardbevingsgebied in de provincie. Bijvoorbeeld in Opwierde-Zuid in Appingedam, waar 462 huizen worden aangepakt. 64 worden versterkt en bij 233 huizen krijgen bewoners de keuze. Verschillende bewoners van huizen die versterkt moeten worden, willen echter nieuwbouw. Er wordt nu elke vijf weken een nieuw woningblok opgeleverd in de wijk.
Corporaties verwachten dat er nog veel meer huizen in het bevingsgebied moeten worden gesloopt of versterkt. Het aantal loopt in de duizenden.

Getouwtrek rond voorwaarden bevingsverhuizing

Wie te maken krijgt met versterking of nieuwbouw, krijgt tijdelijk een alternatief onderdak. Huurdersvereniging De Maren vindt de voorwaarden voor de gedupeerden in Opwierde-Zuid in Appingedam echter niet goed genoeg. Zo moeten huurders zelf hun verhuiskosten betalen. Wel wordt gaandeweg juli duidelijk dat huurders niet opdraaien voor schade tijdens de versterking. Woongroep Marenland zegt verder de aannemer zeker aan te spreken 'bij excessen.'

Verzet tegen slopen woningen in Loppersum

Met name in Loppersum is in juli veel reuring over de versterkingskwestie. Terwijl de eerste bewoners terugkeren in hun nieuw gebouwde 'Jarinowoningen', wordt bekend dat 38 andere huurwoningen worden gesloopt. Onderzoek wijst uit dat slopen verstandiger is dan versterken. Twaalf huurders zijn het daar absoluut niet mee eens - met name omdat ze geen garantie krijgen dat hun nieuwe huis op hetzelfde vertrouwde stukje wordt gebouwd.

Juristen maken gehakt van onderzoek Witteveen+Bos

Het onderzoek van Witteveen+Bos naar schade door gaswinning in de buitengebieden deugt van geen kant. Tot die conclusie komt het Rotterdamse juridisch bureau VanNiekerkCieremans. 
Dat bedrijf heeft het onderzoek op basis waarvan alle 1600 schadeclaims in het gebied zijn afgewezen, tegen het licht gehouden. Dat is gebeurd in opdracht van het Groninger Gasberaad. Voor die organisatie is de glasheldere uitkomst daarvan reden om te overwegen naar de rechter te stappen. Maar eerst wordt een dringend beroep op Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders gedaan. 'Hier kan Alders niet omheen. We gaan er vanuit dat hij dit oppakt
Kamerleden willen actie. De SP stelt Kamervragen, GroenLinks wil af van binnen- en buitengebieden en het CDA wacht op een reactie van Nationaal Coördinator Hans Alders.

Aardbevingen in juli 2017

- 25 juli 21:04 uur: 0.4 in Westeremden
- 25 juli 17:00 uur: 1.0 in Loppersum
- 22 juli 06:23 uur: 0.4 in Noordbroek
- 21 juli 03:22 uur: 1.1 in Kantens
- 16 juli 23:03 uur: 1.3 in Bedum
- 14 juli 16:09 uur: 0.6 in Schildwolde
- 14 juli 16:07 uur: 0.6 in Borgsweer
- 10 juli 10:44 uur: 0.7 in Loppersum
- 07 juli 04:19 uur: 0.7 in Slochteren
- 06 juli 01:19 uur: 1.0 in Bedum
- 03 juli 23:43 uur: 0.8 in Siddeburen