Groningse waterstofbussen moeten naar Helmond om te tanken

Ze werden in februari vol trots gepresenteerd: de twee bussen van Qbuzz die op waterstof rijden. Tot december rijden ze op proef door Groningen en Drenthe. Maar de tank volgooien is voorlopig nog een groot probleem.
Schone bussen

De waterstofbussen passen in het beleid van de provincies Groningen en Drenthe om steeds schonere bussen te laten rijden. Ze stoten namelijk helemaal geen CO2 uit. Het enige restproduct is water.
'Net zo snel'
Het persbericht dat in februari werd verspreid meldt vol trots: 'Waterstofbussen kunnen kunnen dezelfde afstand afleggen als dieselbussen. Ook het tanken van waterstof gaat net zo snel als het tanken van diesel of benzine.'

Geen vergunning

Maar voor dat tanken heb je wel een speciaal tankstation nodig. Het plan is om dat station te bouwen bij EnTranCe op het Zernike Science Park in Groningen. Daar wordt onder de hoede van de Hanzehogeschool onderzoek gedaan naar energie en de energietransitie.
Bij dit station kunnen de bussen terecht totdat het definitieve tankstation, dat bij AkzoNobel in Delfzijl gebouwd wordt, af is. Maar dit plan lijdt schipbreuk: het lukt niet om de benodigde vergunning rond te krijgen.

Elders tanken

En dat terwijl de bussen getest moeten worden en rond moeten rijden om aan het publiek te laten zien. Er zit maar een ding op: elders tanken.

500 kilometer

Er zijn maar twee plaatsen waar dat op dit moment kan: Rotterdam en Helmond. Omdat de bussen toch moeten rijden, kiest Qbuzz ervoor de bussen in Helmond af te tanken.
Omdat de retourafstand Groningen - Helmond ongeveer 500 kilometer is, loont het niet de bussen daar op eigen kracht heen te laten rijden. In plaats daarvan worden ze per oplegger naar Brabant gebracht.

11 december

Volgens een woordvoerder van Qbuzz is dat nu 'ongeveer twee keer' gebeurd. Maar er is hoop: er wordt gewerkt aan een tankstation bij de Milieudienst in Groningen. En als het goed is, is het tankstion in Delfzijl voor 11 december klaar. Vanaf dat moment gaan de waterstofbusen namelijk als 'gewone' bussen op de lijndienst rijden.

Lees ook: