Raadsfracties bezorgd om 'betononderzoek' bij Ring Zuid (update)

De aanleg van een fietstunnel bij de Esperantokruising
De aanleg van een fietstunnel bij de Esperantokruising © Bouwfotografie
Vier raadsfracties in de stad Groningen hebben hun zorgen geuit over een onderzoek van Rijkswaterstaat. Die controleert alle bouwprojecten vanwege een nieuwe betonsoort.
Dit nieuwe beton zou bij zeer felle branden minder brandwerend zijn dan gedacht. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren,
.

Tunnel van Ringweg Zuid

Het gaat om beton dat sinds 2008 wordt gebruikt. Daarom gaat Rijkswaterstaat alle tunnels die sindsdien gebouwd zijn of waar plannen voor zijn, onder de loep nemen. Daar hoort ook de tunnel van de Ringweg Zuid bij.
Die beoogde tunnel gaat onder de Hereweg door en ligt langs de Oosterpoortwijk. Ook ligt de tunnel in de plannen onder het nieuw aan te leggen Zuiderplantsoen, zoals op deze impressie van Projectbureau Ring Zuid is te zien:

Vertraging en hogere kosten

De vier partijen in Stad - SP, ChristenUnie, Stadspartij en CDA - zijn bezorgd dat de plannen voor Ring Zuid mogelijk aangepast moeten worden. Dit zou kunnen leiden tot vertraging en hogere kosten.

Vier tunnels

Tot nu toe is dit beton bij vier tunnels gebruikt in Nederland. Het gaat om de Salland-Twentetunnel, de Ketheltunnel, de Tweede Coentunnel en de Koning Willem Alexandertunnel.

Update: 'zorgen zijn nog voorbarig'

Rijkswaterstaat kan nog niks zeggen over de tunnel van de Ringweg Zuid. 'De zorgen uit de buurt zijn nu nog voorbarig', zegt woordvoerder Wendy Batist.