Laatste stadsboerderij gesloopt: 'Een groot verlies'

Er is geen weg meer terug, de sloper is al bezig. De laatste stadsboerderij van Groningen in de Nieuwe Kijk in 't Jatstraat gaat tegen de vlakte.
De Zwolse ondernemer Aviad Atia heeft het pand in handen en wil er appartementen bouwen. De gemeente Groningen heeft
voor gedeeltelijke sloop van het pand.

Erg verbaasd

'Ik was erg verbaasd dat het nu al gebeurt!', zegt stadshistoricus Beno Hofman. 'Buurtbewoners hadden een bezwaar ingediend, maar daar is kennelijk niets mee gedaan.'
Het bezwaar is aanvankelijk afgewezen door de gemeente. Daar zijn de buurtbewoners tegen in bezwaar gegaan. Daarnaast is een verzoek ingediend om omgevingsvergunning op te schorten. Op 15 augustus oordeelde de rechter dat het bezwaar niet gegrond is. Daarmee heeft de ondernemer vrij spel en kan hij aan de slag.

Pand in verval

Nieuwe Kijk in 't Jatstraat 103 was de allerlaatste Groninger stadsboerderij binnen de voormalige vesting. De boerderij werd omstreek 1797 gebouwd door een verre voorouder van Beno Hofman. De laatste boer gebruikt de boerderij tot 1964. Daarna wordt het pand vanaf 1977 gebruikt voor kamerverhuur aan studenten. In de jaren daarna raakt het pand in verval.

Geen monument

'Daardoor is het nooit als monument aangemerkt. Het zag er niet meer goed uit. Dat maakt wel duidelijk dat uiterlijk kennelijk zwaarder weegt dan cultuurgeschiedenis', zegt Hofman.
De stadsboerderij gaat niet in zijn geheel tegen de vlakte. Het achterste en het voorste deel blijven staan. De negen nieuwe appartementen worden in dezelfde structuur teruggebouwd, de binnenplaats blijft ook bestaan.
Ondernemer Atia weet nog niet precies wanneer de bouw begint, maar als het zover is gaat het snel. 'Het gebouw wordt prefab gemaakt. Als we beginnen met bouwen zijn we binnen acht dagen klaar.'