Den Oudsten: geen directe risico's voor omgeving

'Er is geen enkele aanleiding om te veronderstellen dat de omgeving op dit moment risico loopt', zegt burgemeester Peter den Oudsten van Groningen.
'Wel is er gevaar vanwege de rookontwikkeling. Dat is ook waarom de eerste ring om de brand heen, ontruimd is.'

Niet voorkomen

Dat zegt de burgemeester op Radio Noord. 'Ik vind dat alle hulpdiensten buitengewoon professioneel gereageerd hebben vanochtend. Ik schat dat er zo'n 140 mensen operationeel bezig zijn momenteel. Dat voorkomt niet dat het pand uitbrandt, maar het voorkomt wel dat de brand overslaat naar de omgeving.'

Accepteren dat het niet anders kan

Den Oudsten weet niet precies hoe veel mensen, met name hotelgasten en studenten in de buurt, er zijn opgevangen. 'We zijn nog op zoek naar een tweede opvanglocatie, naast die op de Kreupelstraat. Je ziet vaak dat mensen de eerste twee uur willen worden opgevangen en daarna hun weg weer vinden. Dan denken ze: ik ga iets anders doen. Mensen zijn laconiek, ze accepteren dat het niet anders kan. Ze hebben ook complimenten voor de manier waarop het is gegaan.'

Evenementen gaan door

De evenementen in Groningen vandaag, zoals de Groningens Ontzet-lezingen bij het Scheepvaartmuseum, het NNO-concert op de Vismarkt en de kermis op de Grote Markt, lijken niet in gevaar te komen. Ook de wedstrijd van FC Groningen in eigen huis tegen FC Utrecht in de namiddag gaat vooralsnog door.

Aanpassing route Grachtenfestijn

Wel zijn er aanpassingen aan de route van het Grachtenfestijn zondagmiddag. Bij dat evenement, dat om 14.00 uur begint, varen tot zo'n 150 bootjes de Groningse diepen rond. In de uitgezette route zou de vloot om 14.45 uur het Schuitendiep aandoen. Inmiddels is duidelijk dat de vloot inderdaad niet de Oosterhaven aandoet, laat organisator Maik van Heerd weten.
Om 16.00 uur wordt er een persconferentie over de brand gehouden.