Proef met verkeersmaatregelen Europaplein moet doorstroming op peil houden

© RTV Noord
Op het Europaplein in Groningen start donderdag een proef met verschillende verkeersmaatregelen om de doorstroming op peil te houden.
Verkeer op de Europaweg vanuit de stad richting het Julianaplein krijgt vaker en langer groen licht. De verkeerslichten bij de toerit naar de ringweg gaan alleen nog op rood voor de overstekende fietsers en voetgangers.
Een andere wijziging is dat verkeer op de Lübeckweg richting ringweg al voor het kruispunt moet ritsen naar één rijbaan. Verder komt er op het kruispunt een andere indeling van de rijstroken. De rijbanen worden gescheiden met zogenaamde barriers, die woensdagavond om 22.00 uur worden geplaatst.

UMCG

Doel van de proef is dat het verkeer op de belangrijke verkeersader tussen het UMCG en het Julianaplein zo goed mogelijk door blijft stromen. Dit is ook van belang voor de hulpdiensten. De maatregelen worden genomen vooruitlopend op de start van de werkzaamheden aan de zuidelijke ringweg en de ingebruikname van de tijdelijke noordbaan met smallere rijbanen in 2018.

Druk punt

Het Europaplein is een druk punt. Met name in de avondspits is regelmatig sprake van filevorming. Door de verkeersmaatregelen gaan de automobilisten op de Europaweg vanuit de stad merken dat ze gemakkelijker door kunnen rijden richting de ringweg. De verwachting is dat de doorstroming van het verkeer vanaf de Lübeckweg richting het Julianaplein en vanaf de Europaweg-zuidzijde naar de N7 niet verandert. 
Groningen Bereikbaar gaat de effecten van de maatregelen voortdurend analyseren.