'Logisch besluit dat de Oosterhofs vast blijven zitten' (update)

Ex-juwelier Henk Oosterhof en zijn vrouw blijven voorlopig vastzitten in afwachting van de afwikkeling van hun faillissement. Dat heeft de rechter donderdag besloten na hun verzoek voor een voorlopige vrijlating.
Voorwaarde voor vrijlating was dat het echtpaar meewerkt aan het onderzoek naar het faillissement door curator Jan Hein Mastenbroek. Tijdens de zitting bleek dat dit maar mondjesmaat is gebeurd.

'Logisch besluit'

'Ik vind het een logisch besluit van de rechtbank', zegt Mastenbroek. 'De rechtbank heeft weer vastgesteld dat de Oosterhofs niet meewerken aan het onderzoek.'
'Op de zitting heb ik nog extra stukken gekregen van de ex-juwelier en zijn vrouw. Ook heb ik machtigingen gekregen waarmee ik zelf stukken zou kunnen opvragen. Maar op andere vragen geven ze nog steeds geen antwoord.'

Klokken

'Ik heb op een a4tje staan dat de klokken aan een Engelsman verkocht zouden zijn. Voor de opbrengst van het huis in Spanje is nog geen verklaring', vervolgt Mastenbroek.
'Een verklaring is eerst al heel wat. Het hoeft niet bewezen te worden, maar laat het ze vertellen. Ik snap niet dat je geen antwoord geeft op een paar vragen als het gevolg is dat je in de cel zit.'

Eindeloos verlengen

'In principe kan de gijzeling eindeloos worden verlengd. Ik kan niet veel meer doen dan verlenging vragen, om de Oosterhofs te dwingen om te helpen met mijn onderzoek. Ik kan ze niet martelen', besluit Mastenbroek.

Naar Spanje

De Oosterhofs vluchtten naar Spanje nadat hun winkels in Veendam en Stadskanaal failliet gingen. Daar verkochten ze onder meer hun vakantiehuis, om leefgeld te hebben. Volgens de curator hebben ze 'goederen aan de boedel onttrokken'.
Een deel van de inventaris van de juwelierszaken is nog altijd spoorloos. In april werd een deel teruggevonden in twee loodsen in Winschoten.