'Defensie moet praten met ouders omgekomen militairen'

© Evert-Jan Daniels
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie en de commandant der strijdkrachten zouden er goed aan doen contact op te nemen met de ouders van de Groningse militairen Henry Hoving en Kevin Roggeveld die vorig jaar door een defecte granaat zijn omgekomen in Mali.
Dat vindt Jean Debie van de militaire vakbond VBM. Debie reageerde in het NOS-programma Nieuwsuur op de moeder van sergeant Henry Hoving. Zij verklaarde dat de defensietop niets van zich heeft laten horen rond het uitkomen van het vernietigende rapport over de fouten die door Defensie zijn gemaakt .

'Ze hebben er de ballen niet voor'

'Daar hebben ze de ballen niet voor, denk ik', zei moeder Greetje Groenbroek. 'De enigen die wij horen zijn collega's.'

'Er is nogal wat mis'

Debie 'begrijpt heel goed' dat Groenbroek en andere ouders overwegen naar de rechter te stappen. Hij waarschuwt dat er nog steeds 'tekortkomingen op munitiegebied' zijn bij Defensie. 'Ik krijg signalen van munitietechnici dat er nogal wat mis is.'
Debie vindt het verder belangrijk dat commandant der strijdkrachten Tom Middendorp in actie komt 'en de gevoelens die deze moeder heeft ook beantwoordt'. Middendorp bezoekt vrijdag de nabestaanden.