Veendammers de cel in voor oplichting met nepfacturen

© Blackandwhitewallpaper | Justiceadvocacy
Twee mannen van 26 en 36 jaar uit Veendam moeten twee jaar de cel in omdat ze tientallen bedrijven voor in totaal 400.000 euro hebben opgelicht. Ook hangt de twee een half jaar cel boven het hoofd.
Volgens de rechtbank in Assen hebben de mannen zich schuldig gemaakt aan oplichting, witwassen, het gebruiken van vervalste documenten en het vormen van een criminele organisatie die zich bezighield met grootschalige acquisitiefraude. 

Spooknota's

De mannen verstuurden vanuit drie bv's nepfacturen naar bedrijven door het hele land. Daarin stonden opdrachten die ze voor de bedrijven hadden verricht. Om het nog echter te laten lijken, stuurden de mannen in veel gevallen ook valse opdrachtbevestigingen mee. Per keer ging het om rekeningen van 4.000 euro.
Als bedrijven weigerden te betalen, dreigden de mannen een deurwaarder op ze af te sturen. Het geld dat binnenkwam sluisden de mannen meteen door naar andere rekeningen en pinden ze het bij de bank of schakelden daar anderen voor in.

Bedrijven uit heel Nederland

Ruim dertig gedupeerde bedrijven uit heel Nederland, die erin trapten en betaalden, stapten naar de politie. Het gaat onder meer om schilders- en autobedrijven, kapsalons en schoonheidssalons.

Emmenaar vrijgesproken

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 2,5 jaar cel tegen de mannen. Tegen een 28-jarige man uit Emmen eiste het OM een half jaar cel. Hij zou een kleinere rol hebben gehad. De rechtbank vindt zijn aandeel in de zaak helemaal niet te bewijzen en sprak de Emmenaar vrij.