Definitief elf partijen in Midden-Groningen en acht in Westerwolde

Er zijn geen verrassingen bij het definitief vaststellen van de kandidatenlijsten voor de herindelingsverkiezingen in Midden-Groningen en Westerwolde. In beide gemeenten doen alle partijen die zich hadden aangemeld definitief mee.

Midden-Groningen

In Midden-Groningen doen, in de volgorde van de nummering op het kiesbiljet, de SP, PvdA, VVD, Leefbaar Midden Groningen, Roodgewoon, D66, ChristenUnie, GroenLinks, CDA, Gemeentebelangen Midden-Groningen en de Seniorenpartij Midden-Groningen mee.

Westerwolde

In Westerwolde doen Gemeentebelangen Westerwolde, CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, Partij voor de Dieren, ChristenUnie en D66 mee. Eerder deze week werd bekend dat de PVV zich voor deze verkiezingen niet heeft gemeld. 

Lijstcombinaties

De herindelingsverkiezingen zijn de laatste verkiezingen waar lijstcombinaties worden gebruikt. Het systeem van de lijstcombinaties wordt met ingang van 2018 namelijk afgeschaft. In Midden-Groningen kozen de PvdA en GroenLinks ervoor een lijstverbinding aan te gaan, net als het CDA en de ChristenUnie. 

'De eerste tien is binnen'

Tijdens de bekendmaking van de definitieve deelnemers in Midden-Groningen lootten Gemeentebelangen en de Seniorenpartij om de lijsten met nummers tien en elf op het kiesbiljet.

Hoewel lijsttrekker Hans Haze van Gemeentebelangen Midden-Groningen het niet veel uitmaakte welk lijstnummer hij kreeg toebedeeld kon hij wel lachen om het aan hem toegekende lijstnummer tien: 'De eerste tien is alvast binnen.'

Lees ook:

- PVV laat Westerwolde tóch links liggen

Meer over dit onderwerp:
herindeling GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws