Levenslang voor Willem van E.

GRONINGEN – De rechtbank in Groningen heeft de 61-jarige Willem van E. veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens het doden van drie prostituees.
De straf komt overeen met de eis van de officier van justitie. De advocate van Van E. kondigde aan dat Van E. hoger beroep zal aantekenen.
De politie arresteerde 'het beest van Harkstede' in november vorig jaar. Van E. heeft bekend de 34-jarige Sasja Schenker, de 23-jarige Michelle Fatol en de 31-jarige Annelies Reinders te hebben vermoord. Deze vrouwen werkten op de tippelzone in de stad.
Het wurgen van Sasja Schenker beoordeelde de rechtbank als moord, omdat Van E. voldoende tijd had om zich te bedenken. Voor het doden van Annelies Reinders en Michelle Fatol werd Van E. veroordeeld tot doodslag. Doordat in één geval moord is bewezen, kan de rechtbank de maximale straf van levenslang opleggen. Bij doodslag zou die straf 20 jaar zijn. Nabestaanden reageerden opgelucht, want het vonnis van de rechtbank betekent dat Van E. voor de rest van zijn leven achter de tralies zit.
Willem van E. was in 1975 al eerder veroordeeld wegens twee moorden. In 1990 kwam hij weer vrij.