Opnieuw overvol azc Ter Apel: zeshonderd mensen te veel in de opvang

Het loket van het aanmeldcentrum in Ter Apel
Het loket van het aanmeldcentrum in Ter Apel © ANP
Er zitten opnieuw honderden mensen te veel in de opvang van het aanmeldcentrum in Ter Apel. Volgens ingewijden gaat het vandaag om een overschrijding van zeshonderd mensen.
Daarmee lijkt de crisissituatie van begin oktober terug. Op dat moment zaten er op het hoogtepunt zevenhonderd mensen te veel. Het leidde onder andere tot vechtpartijen en ook de ME moest richting Ter Apel om de rust in het aanmeldcentrum terug te laten keren.
Ingewijden vertellen nu aan RTV Noord dat ‘er duidelijk signalen zijn dat Westerwolde nu weer terug is bij de situatie in oktober’. Een andere bron geeft aan dat er vanavond 2.600 mensen in de opvang van Ter Apel zitten. Afspraak is dat er maximaal 2.000 asielzoekers verblijven.
Ongeveer 550 daarvan verblijven in de veelbesproken tenten van de nachtopvang. Dat zijn 275 asielzoekers meer dan afgesproken. Medio oktober noemde burgemeester Jaap Velema van Westerwolde de situatie in de nachtopvang kritiek.

COA en gemeente Westerwolde delen geen aantallen

Ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt dat er weer honderden asielzoekers te veel worden opgevangen in Ter Apel, maar noemt geen exacte aantallen. Het zou nog niet gaan om de hoeveelheid van oktober dit jaar. ‘Maar wel in die richting’, laat woordvoerder Sonja Kloppenburg weten.
De gemeente Westerwolde wil ook geen exacte aantallen geven, maar geeft wel aan dat het oploopt. Ook zegt een woordvoerder dat burgemeester Jaap Velema recent opnieuw aandacht heeft gevraagd voor de situatie.
We zetten weer alles op alles om op zeer korte termijn toch voldoende noodlocaties te hebben
Sonja Kloppenburg - woordvoerder COA
Volgens COA-woordvoerder Sonja Kloppenburg was deze drukte voorspeld en ‘is het helaas ook het geval’. De organisatie zocht voor eind november nog zeshonderd extra plekken. Hoeveel daarvan gerealiseerd zijn, is nog onduidelijk. In ieder geval onvoldoende.
‘We zetten weer alles op alles om op zeer korte termijn toch voldoende noodlocaties te hebben, desnoods door veldbedden in grotere locaties te zetten, waarover we nu met gemeenten in gesprek zijn’, zegt de COA-woordvoerster.
'Er klopt natuurlijk niets van'

'Als je het over mensenrechten hebt, klopt daar natuurlijk niets van', zegt een vrouw in Ter Apel over het overvolle aanmeldcentrum. 'Wij willen ook niet met honderden in een zaal verblijven.'

Een man is duidelijk: 'Laten ze het maar mooi opdoeken', zegt hij over het aanmeldcentrum. 'Ik heb er helemaal niks meer mee. Er gebeurt veel te veel. En wij maar betalen met elkaar. Het gaat helemaal niet goed hier. Nederland is zo langzamerhand geen fijn land meer om in te leven.'

Een andere man noemt de drukte 'eigenlijk niet goed zo'. 'Er moeten wel maatregelen genomen worden, dat het verandert. Je ziet wel veel mensen lopen, maar ik heb er zelf geen last van. Voor de mensen daar binnen is het vervelender, dat ze geen goede plek hebben om te slapen.

'Schandalig, wij willen ook niet met honderden in een zaal verblijven'

Westerwolde legt dwangsommen op van 20.000 euro per dag

Ondertussen probeert de gemeente Westerwolde ook nog extra druk te uit te oefenen op het COA. Ze legt dwangsommen op van 20.000 euro per dag wanneer het maximale aantal asielzoekers in de nachtopvang wordt overschreden.
Daar mogen maximaal 275 asielzoekers verblijven, maar regelmatig worden er meer asielzoekers opgevangen dan toegestaan. In de afgelopen zeven dagen was dat op zes dagen het geval.
Het COA laat weten begrip te hebben voor het besluit van Westerwolde om dwangsommen op te leggen. ‘Wij spannen ons met onze ketenpartners in voor de gemeente en omwonenden, maar ook voor onze medewerkers en de asielzoekers om te voorkomen dat er overschrijdingen in Ter Apel optreden’, zegt woordvoerder Sonja Kloppenburg.
Net aangekomen asielzoekers onderweg naar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel
Net aangekomen asielzoekers onderweg naar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel © ANP

Kakkerlakken in opslag nachtopvang

Westerwolde vindt het belangrijk dat er zo snel mogelijk wordt voldaan aan het afgesproken aantal. Uit een GGD-rapport, dat recent in handen kwam van RTV Noord, blijkt dat hygiënemaatregelen niet goed zijn nageleefd. De kans op verspreiding van bijvoorbeeld corona of diarree was daardoor groot.
Ook waren er geen dispensers met zeep bij de toiletten en zouden er kakkerlakken gezien zijn in een opslag. De GGD trof dat ongedierte overigens niet aan.
Volgens burgemeester Jaap Velema is de situatie in de nachtopvang inmiddels wel 'hanteerbaarder'. Zo surveilleren extra brandwachten bij de paviljoententen van de nachtopvang. Ook zijn er extra hygiënemaatregelen genomen.

Burgemeester voelde zich 'roepende in de woestijn'

Medio oktober vroeg burgemeester Jaap Velema van Westerwolde nog aandacht voor de situatie in Ter Apel, maar voelde zich een ‘roepende in de woestijn’. Sinds 5 oktober zitten er structureel te veel mensen in het aanmeldcentrum van Ter Apel.
De oproep van Velema zorgde wel voor verlichting, omdat op enkele dagen wel werd voldaan aan de gemaakte afspraken. Op dagen dat er alsnog te veel mensen werden opgevangen, waren de overschrijdingen lager: gemiddeld zo’n honderd mensen te veel in de nachtopvang.
Recent maakte het COA bekend dat het volgend jaar 42.000 opvangplekken nodig heeft. Op 1 november had de opvangorganisatie 34.000 plekken in gebruik.
Ook Velema bleef de afgelopen periode aan de bel trekken bij verschillende instanties, maar 49 dagen later zit de burgemeester nog steeds met hetzelfde probleem.