Lekkage bij tankenpark NAM in Farmsum: water met giftige stof in kanaal terechtgekomen

In het water werden olieschermen geplaatst
In het water werden olieschermen geplaatst © Martin Drent/RTV Noord
Bij het tankenpark van de NAM in Farmsum was zondagavond laat een lekkage. Daarbij zijn enkele honderden kuub injectiewater vrijgekomen. De vloeistof is in een kanaal in Farmsum terechtgekomen, dicht in de buurt bij woningen.
Er zijn inmiddels olieschermen in het water geplaatst om te voorkomen dat de vloeistof zich verspreidt.
De vloeistof is onder andere terechtgekomen in het afwateringskanaal bij de Oosterveldweg in Farmsum. In het water zijn olievlekken te zien.
Olievlekken in het water in Farmsum
Olievlekken in het water in Farmsum © Martin Drent/RTV Noord

'Vreemde lucht'

Het lek werd zondagavond tegen 23:00 uur ontdekt. 'Collega's die langsfietsten op weg naar hun nachtdienst, maakten bij de beveiliging melding van een vreemde lucht', laat een woordvoerder van het chemiepark in Farmsum weten. 'De beveiliging is vervolgens gaan kijken en heeft de bedrijfsbrandweer ingeschakeld.'
De bedrijfsbrandweer zag dat er injectiewater lekte. Het lek was dermate klein, dat het volgens de brandweer van het chemiepark geen gevolgen heeft voor de omgeving. De olieschermen zijn geplaatst in overleg met waterschap Hunze en Aa's.
Wat is injectiewater?
Injectiewater komt vrij bij de winning van aardgas. Er zitten zouten, metalen en sporen van aardgascondensaat in. In dat laatste zit benzeen, een giftige stof. Op het tankenpark in Farmsum komt het injectiewater van verschillende locaties bij elkaar en wordt het via een pijpleiding naar Borgsweer vervoerd, waar het weer in het Groningenveld wordt geïnjecteerd.

In 2018 ging het eerder fout

Enkele jaren geleden ging het ook al mis bij het tankenpark in Farmsum. In 2018 lekte 30.000 liter giftig aardgascondensaat het kanaal in. Omwonenden kregen last van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
De NAM heeft hiervoor een boete gekregen van 100.000 euro. Ook kwam het tankenpark onder verscherpt toezicht te staan van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).
Twee jaar (en zeven inspecties) later werd het verscherpte toezicht weer opgeheven.

SodM start onderzoek

De toezichthouder is een onderzoek begonnen naar de lekkage bij de NAM. Inspecteurs zijn maandag op de locatie om te controleren of de lekkage is gestopt, en om te kijken of de NAM de juiste maatregelen neemt om de schade aan het milieu te minimaliseren en te herstellen.
De NAM is onder toezicht van het SodM een onderzoek gestart naar de oorzaak van het lek. Het gasbedrijf laat weten dat het injectiewater wordt verwijderd.
Water met giftige stof gelekt bij tankenpark NAM in Farmsum