Extinction Rebellion beëindigt bezetting kolencentrale RWE in Eemshaven (update)

Kappen met kolen, zegt een spandoek
Kappen met kolen, zegt een spandoek © Persbureau Meter
Een groep demonstranten van Extinction Rebellion heeft vrijdagochtend actiegevoerd bij de kolencentrale van RWE in de Eemshaven. Rond 11.15 uur werd de actie beëindigd.
Volgens een woordvoerder van RWE hebben de actievoerders zowel mondeling als schriftelijk het verzoek gekregen om te vertrekken. Daar hebben ze gehoor aan gegeven. Onder het roepen van leuzen verlieten ze vervolgens het terrein.
Volgens de woordvoerder lijkt er - los van een beschadigd hek - geen schade aan het terrein te zijn.

25 actievoerders op kolenberg

De activisten waren op drie verschillende plekken over de hekken geklommen en het terrein op gegaan. In totaal waren zo'n 25 demonstranten bij de actie betrokken. Ze toonden onder meer een spandoek met de tekst 'stop de fossiele waanzin'.
'Deze centrale draait op steenkool; van alle fossiele brandstoffen is dit het meest schadelijk voor het klimaat', schrijft de groep in een persbericht. 'Bij de verbranding ervan komt niet alleen heel veel CO2 vrij, maar ook andere giftige stoffen die schadelijk zijn voor onze gezondheid en de natuur.'
Lees verder onder de video:
Politie heeft een 'schappelijk en open gesprek' met de actievoerders gehad

'Gevaarlijke actie'

RWE hield de actievoerders naar eigen zeggen nauwlettend in de gaten. Manager Chris Scheerder van de kolencentrale sprak over 'een gevaarlijke actie'.
Lees verder onder de foto
De actievoerders bij een berg steenkool op het RWE-terrein
De actievoerders bij een berg steenkool op het RWE-terrein © Elwin Baas/RTV Noord
'Het kolenveld en de berg waarop ze staan zijn continu in beweging. Er draaien grote machines om de kolen af te graven. Daar moet je niet op lopen.' Voor het productieproces had de actie volgens hem geen gevolgen. 'Onze silo's zitten vol, dus we kunnen een tijd vooruit.'
Vanwege het protest op het bedrijfsterrein had RWE de politie ingeschakeld. 'Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar doe dat dan voor het hek', aldus Scheerder.
Lees verder onder de foto
Actievoerders klimmen over de hekken bij de kolencentrale
Actievoerders klimmen over de hekken bij de kolencentrale © Elwin Baas/RTV Noord

RWE: 'Ze zijn aan het verkeerde adres'

Dat Extinction Rebellion de kolencentrale als doelwit heeft uitgekozen, is volgens de manager van de kolencentrale onterecht.
'Ze zijn aan het verkeerde adres. Naast de kolencentrale zijn we ook een bedrijf dat het meeste bezig is met het klimaat. We zijn een van de grootste producenten als het gaat om wind-, zonne- en waterkracht en hebben grote plannen voor waterstofproductie. Bovendien wordt er bij de centrale een grote batterij voor opslag van stroom gebouwd. We voldoen aan alle eisen en streven de klimaatdoelstellingen na.'
Een woordvoerder van de politie liet weten dat agenten aanwezig zijn, maar dat de gemeente moest bepalen of hun inzet nodig was. De actievoerders zijn in gesprek geweest met de politie.
Een van de actievoerders geeft uitleg:
Klimaatactie bij kolencentrale: 'Wij gaan het terrein bezetten'

Eerdere acties

Actiegroep Extinction Rebellion strijdt al jaren tegen klimaatverandering. De groep is onder meer bekend van het blokkeren van snelweg A12 bij Den Haag. Ook in onze provincie voert Extinction Rebellion regelmatig actie. Afgelopen jaar gebeurde dat meerdere keren bij een filiaal van ING aan het Hereplein in Stad.
Die bank wordt door de actiegroep gezien als 'een van de grootste financiers van de klimaatverandering'. In het Noorderplantsoen organiseerde de actiegroep vorig jaar februari een zogenaamde 'die-in', waarbij demonstranten voor dood op de grond lagen.
Actievoerders op het terrein van de kolencentrale
Actievoerders op het terrein van de kolencentrale © Elwin Baas/RTV Noord

Gesprek met de politie

Rond 9.30 uur had de politie een volgens verslaggever Elwin Baas een 'schappelijk en open gesprek' met één van de actievoerders. De politie wilde vooral weten hoelang de actie nog zou gaan duren.
Rond 11.15 uur werd de actie beëindigd. De actievoerders verlieten het terrein onder het slaken van leuzen.
Zo begon de actie:
Actievoerders klimmen over de hekken van kolencentrale RWE