Dader dodelijke steekpartij Peperstraat nu verdacht van aanslag in Vlaardingen

De plek waar Gilbert van Leeuwaarde werd doodgestoken
De plek waar Gilbert van Leeuwaarde werd doodgestoken © 112Groningen
Een inmiddels dertigjarige Assenaar, die tien jaar geleden werd veroordeeld voor het doodsteken van de 27-jarige Gilbert van Leeuwaarde uit Stad, wordt nu verdacht van het plegen van een aanslag op een Vlaardingse loodgieter.
De Assenaar werd in 2015 veroordeeld tot tien jaar cel voor het doodsteken van Van Leeuwaarde in de Peperstraat in Stad. In november 2020 werd hij echter vervroegd vrijgelaten.

OM: alsnog 1215 dagen achter de tralies

Omdat de man zich niet aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling heeft gehouden, wil het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam dat hij alsnog 1215 dagen van die eerder opgelegde straf achter de tralies gaat.
De man werd op 7 januari van dit jaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een explosiegolf, die een Vlaardingse loodgieter al enige tijd teistert. De Assenaar, die tegenwoordig in Rotterdam woont, wordt verdacht van de voorbereiding van een aanslag met behulp van zwaar vuurwerk op 23 december van het vorig jaar.

Dwars door het hoofd

De steekpartij in 2014 gebeurde na een uit de hand gelopen ruzie in de Peperstraat in Stad. Het slachtoffer werd met een mes in het hoofd gestoken, dwars door de schedel heen. Een 40-jarige man, die de verdachte na de steekpartij te lijf wilde gaan, werd in zijn schouder gestoken.
Dader en slachtoffer hadden voor de dodelijke steekpartij drie keer eerder ruzie gehad. De raadsvrouw van de dader wilde destijds vrijspraak. Volgens de advocate had haar cliënt gehandeld uit zelfverdediging. De rechtbank in Groningen veroordeelde hem tot tien jaar cel. In hoger beroep werd hij in Arnhem tot een gevangenisstraf van negen jaar en tien maanden veroordeeld.
Op 18 november 2020 kwam hij onder voorwaarden vervroegd vrij.

Donderdag voor de rechtbank

De rechtbank in Rotterdam buigt zich volgende week donderdag, 4 april, over de vordering van het OM.