Gezelligheid troef in t VIP-dorp van de 4 Mijl

Het was weer fijn langs de lijn. Vooral in het VIP-dorpje van de 4 Mijl, stijf aan de finish op de Vismarkt. Alles wat in Groningen en wijde omtrek ook maar iets te vertellen heeft/te vertellen denkt te hebben liet zijn/haar gezicht zien.
Grote afwezige was HENK BLEKER; de man die niet naar Den Haag wilde, maar toch wel vooral naar Den Haag wilde. Hij was er fysiek niet, maar was wel t gesprek van de dag. En omdat de ene zijn dood de ander zijn brood is, informeerde ongeneneerd alvast een oud-politicus naar de kansen op het directeurschap van RTV NOORD. JOOP BOERTJENS heeft die ambitie niet. Nog niet eens zo lang geleden was hij nog een van de zwoegers tussen Haren en Groningen, maar nu liep ie strak in t pak te borrelen. Joop is voorzitter van de stichting Atletiekevenementen en dus de 4 Mijl. Ook - voorzover mogelijk - opperbaas van GRIETJE PASMA, vandaag met camera hinderlijk gevolgd door TV Noords EVA HULSCHER. Maar: ze bleef zichzelf. Joop was een en al tevredenheid en ook zakelijk gaat het hem goed, wist de ondernemer trots te melden. Dat laatste geldt ook al voor BEN WOLDRING; Gronings succesvolste (internet)ondernemer. Ben liep een toptijd in de 28 en verklapte ons zijn geheim. Hij had vooraf iets teveel vocht tot zich genomen en moest onderweg dus wel héél nodig en liep daardoor als een speer richting het verlossende toilet op de Vismarkt. Dat leverde hem zeker een minuut tijdwinst op (lopers, onthoud die tip voor volgend jaar).
En weer was het mooi weer tijdens de 4 Mijl. We hebben dankzij wethouder FRANK DE VRIES dé verklaring. Hij verklapte dat het mooie weer tijdens de 4 Mijl in de subsidievoorwaarden is opgenomen..... Onderweg kwamen we gedeputeerde DOUWE HOLLENGA al tegen. Hij viel aardig stil vlak voor de gemeentegrens van Groningen en dat gaf ons weer moed (dank daarvoor, Douwe). Collega ERIC NEDERKOORN van t Dagblad van het Noorden liep ondanks een 'verrotte achillespees' als prominent een toptijd en haalde ook nog eens 750 eurootjes voor 't goede doel binnen. Cabaretier en alleskunner ARNO VAN DER HEYDEN verklapte onder een biertje dat ie zelf maar een bedrag had overgemaakt, om te voorkomen dat ie achter sponsors aan moest. Hij realiseert zich inmiddels dat ie beter wél achter geldschieters aan had kunnen gaan, omdat ie straks na de kaalslag op cultuurgebied wel zal moeten om nog ergens te kunnen optreden.
Race-director GRIETJE PASMA was aanvankelijk nauwelijks aanspreekbaar door gedoe rond de tijd van de winnaar (na vijven wel weer). Her en daar werd gefluisterd dat de oorzaak van de verwarring lag bij CdK MAX VAN DEN BERG. Hij zou te traag zijn geweest bij het startschot. We konden het niet checken; hij verliet al rap de VIP-tent. Had nog iets te openen in Winschoten, riep ie in t voorbijgaan. Burgemeester PETER REHWINKEL liet weten dat het goed zit met de driehoek bestuur/politie/justitie (is weleens anders geweest). Hij volbracht de 4 Mijl schouder aan schouder met politie-opperbaas OSCAR DROS en hoofdofficier van justitie LEO DEN HOLLANDER. Naar verluidt hebben ze ergens in de '33 gelopen. De burgervader van Groningen vertrouwde ons toe dat ie denkt sneller te kunnen. Hij overweegt volgend jaar de driehoek voor even los te laten (dat van die snellere tijd onthouden we).
Baas GIJS LENSINK liet zich aan zijn werknemers van het DAGBLAD VAN HET NOORDEN van zijn goede kant zien. Vertoonde zich niet in het VIP-gedeelte, maar deelde 4 Mijl-lief en leed in Huize Maas met de vele Dagbladlopers. Daar kwamen we ook een trotse ROB ZIJLSTRA tegen, genomineerd voor de prestitieuze persprijs Jacques van Veen voor justitieverslaggeving. Had samen met zijn tienjarige zoonlief gelopen en nog snel ook. Dat laatste kon WILLIAM POMP van ook het zelfde dagblad niet zeggen. Voor hem was t pompen of verzuipen. Hij noteerde - in Hawaii-zwembroek - een tijd van 1 uur en ruim drie minuten. Maar dat kwam vooral omdat ie met z'n maat onderweg een terrasje te Haren had gepakt, beweerde ie ver in blessuretijd. Dus eigenlijk had ie een tijd van rond de dertig.... Ja ja. En nog wat: volgend jaar gaat ie zijn tijd breken.........met minstens één minuut.
En o ja, presentator REMY VAN MANNEKES meldde op zijn Blekeriaans in de uitzending van TV Noord dat ie volgend jaar misschien ook gaat lopen, maar wellicht ook weer niet. Zo makkelijk komt ie er niet af. Dat verzekeren we u.