Factory Outlet Centre: in dank aanvaarden

Door: Rob MulderDe komst van een Factory Outlet Centre in Zuidbroek is onzeker. Als het FOC er niet komt hebben we dat helemaal aan onszelf te danken. Dan hebben we een toekomstige ontwikkeling laten gaan om te kunnen houden wat we hebben. En da’s dom.
In Altijd de Klos!? onderzoek ik of het wel altijd zo terecht is dat de Groningers zich achtergesteld voelen. Als het FOC (reken mij de afkorting niet aan) er niet komt hebben we dat in ieder geval helemaal aan onszelf te danken. Dan hebben we een toekomstige ontwikkeling laten gaan om te kunnen houden wat we hebben. En dat is al niet zo veel.
Waarom doen wij Groningers dat toch? Waarom houden we voortdurend toekomstige ontwikkelingen tegen en negeren we de wereld om ons heen? Elke kans op groei en vooruitgang zouden we moeten omarmen, maar we doen het tegenovergestelde. De wereld om ons heen gaat in razend tempo vooruit en wij zitten strak met de voet op de rem. Als we zo doorgaan hebben wij straks de dode vliegen op onze achterruit.
Als je wilt houden wat je hebt, blijf je zitten met wat je had. En met alle respect, zo verschrikkelijk veel is dat niet. Ik maak een kille rekensom: het FOC levert tussen de 400 en 600 arbeidsplaatsen op. Door het weglekken van omzet uit de omgeving verdwijnen 120 tot 160 arbeidsplaatsen. In het slechtste geval winnen we 240 arbeidsplaatsen. Ik zou zeggen: deal!
De discussie rond het FOC is een oneigenlijke discussie. De detailhandel ligt onder vuur. Dat komt door de crisis, maar het is niet de enige oorzaak. De economie verandert in een moordend tempo. De grootste omzetdief van de detailhandel is het internet. Dus als de tegenstanders van het FOC de detailhandel in Noordoost-Groningen willen redden moeten ze eerst onmiddellijk stoppen een truitje, gezellige pumps of het laatste boek van Kluun bij H&M, Wehkamp, of Bol.com te bestellen. En nu niet zeggen dat u dat nooit doet!
De bezoekers van het Factory Outlet Center komen funshoppen vanuit een straal van 100 kilometer rond Zuidbroek. Dus van Oldenburg tot Zwolle, en van Heerenveen tot Holwerd. Die mensen komen zonder FOC echt niet naar Zuidbroek of Sappemeer om een paar sportschoenen te kopen. Kijk maar eens naar outletcentre Batavia Stad, vlak bij Lelystad. U denkt toch niet werkelijk dat de mensen die dat funshopcentrum bezoeken anders voor hun lol naar Lelystad waren gereden?
Beste Groningers, de toekomst is nu. We kunnen het ons -juist hier- niet veroorloven om lichtpuntjes aan de horizon weg te poetsen. We moeten risico’s nemen, net als ieder ander die succesvol wil zijn. De mooiste bloemetjes groeien op de rand van de afgrond, maar je moet ze wel durven plukken. Al geldt dat in dit geval helemaal niet. Dit is een grote bos bloemen die we in cellofaan aangereikt krijgen. Met een feestelijk strikje eraan. Mijn advies: aannemen en dankjewel zeggen.