De Noorse connectie: volgende week in Altijd de Klos!?

De Noren sparen zich drie keer in de rondte met geld uit de olie opbrengsten. Hun 'oliefonds' is met 542 miljard euro het grootste in de wereld. Een mooi voorbeeld dus voor het Groningen Toekomst Fonds. Volgende week zenden we 3 reportages uit over deze Noorse connectie.
Het Alaska Permanent Fund en het Noorse oliefonds zijn volgens Kjetil Storesletten, hoogleraar macro economie aan de Universiteit van Oslo, 'the gold standard'. Het zijn bij uitstek de fondsen om als voorbeeld te dienen voor het Groningen Toekomst Fonds, het idee dat we onlangs lanceerden.
Storesletten is een van de mensen die we gesproken hebben tijdens een bezoek aan Oslo, deze week. Ook spraken we met senior verslaggever Sigurd Bjornestad van Aftenposten, de grootste krant van Noorwegen en met Simone Brassien. Simone is geboren in Groningen maar woont vanaf haar tiende jaar in Noorwegen. Ze wil er niet weg 'want het leven is hier goed'.
Dat is trouwens een understatement. De Noren leven als sjeiken in een koud land en hun vooruitzichten zijn meer dan prima. Door het enorme oliefonds merken de Noren niets van de crisis die Europa teistert en hebben ze een minimaal werkloosheidscijfer van 2,5 procent.