Schokkend Groningen. Het spel en de wagen.

Het spel is op de wagen. Met de oprichting van Schokkend Groningen klinkt er een nieuw geluid in aardbevingsland. Op de trom slaan, dat is de bedoeling van oprichters Lanting en Van Veen. Maar hoe wordt het spel gespeeld? En welke wagen gaat men gaat gebruiken?
“Als wij nu niets van ons laten horen, is het te laat! De zaak terugdraaien kan namelijk niet, en zijn we voor altijd de klos!”, schrijft Schokkend Groningen in haar persbericht. In het persbericht worden alle Groningers opgeroepen “om samen ludieke acties te voeren om een duidelijk signaal af te geven, dat het genoeg is geweest.” Het schept verwachtingen en ik ben erg benieuwd wat ons te wachten staat.
Naast de Groninger Bodembeweging staat er nu een tweede groep op die gaat vechten voor de belangen van de Groningers die de dupe zijn van de aardgaswinning en de bijbehorende schade. Het spel wordt daarmee spannender, hopelijk effectiever, maar ook ingewikkelder. Als het slecht wordt gespeeld hebben de NAM en de Rijksoverheid er plezier van, omdat twee partijen eenvoudig uit elkaar kunnen worden gespeeld. Het is de truc om de tegenstander op twee borden gelijk te laten schaken. Dan speelt de Groninger Bodembeweging de rol van de voorspelbare en redelijke ‘good guy’ en Schokkend Groningen die van de onvoorspelbare en onredelijke ‘bad guy’. Dat wordt leuk.
Voor deze strategie is maar 1 essentie noodzakelijk: afstemming. Maar kunnen beide groepen het een beetje met elkaar vinden? Beste vrienden zijn hoeft niet, maar een zakelijke afstemming is nodig om tot op zekere hoogte te zijn van de route die ieder volgt. In dat geval is het mogelijk de redelijke argumenten van de Groninger Bodembeweging kracht bij te zetten met onvoorspelbare acties van Schokkend Groningen. Een recept voor succes, lijkt me.
Nog 1 overweging. Nieuwe bewegingen hebben de neiging te imploderen door interne strubbelingen en onenigheid. Een heldere koers helpt daarbij. In het persbericht richt Schokkend Groningen haar pijlen op meerdere onderdelen: schade, geld, veiligheid en zelfs op de lage bromtonen rond Grijpskerk. Dat vind ik een risico. Elke succesvolle actiegroep heeft 1 heldere boodschap. Daardoor worden de acties gekanaliseerd en neemt de kans op succes toe. En, minstens zo belangrijk: focus zorgt voor interne binding.
Maar ik ben vooral benieuwd of het Schokkend Groningen lukt een groep mensen om zich heen te verzamelen die van wanten weet en de juiste acties op het juiste moment weet te voeren. De wagen die wordt gebruikt is van belang voor het te behalen succes. Als die wagen goed wordt bestuurd gaan we interessante tijden tegemoet.