Plan voor ijsbaan op 'Drafbaan 2.0', die later 'groen' wordt dan gehoopt

De paarden in de allerlaatste koers op de drafbaan van Groningen © RTV Noord
Een tegenvaller voor de verbouwing van de Drafbaan in het Stadspark van Groningen: de aanleg van aansluitpunten voor groene stroom, glasvezel en water loopt vertraging op. Door drukte bij Enexis en glasvezelbedrijf Gronet lukt het niet om die punten voor het komende evenementenseizoen aan te leggen.
De aanleg van groene stroom moet eraan bijdragen om de Drafbaan een 'groen topevenemententerrein' te laten worden. In het festivalseizoen van 2023 moeten de punten wel aangelegd zijn.
Er komen schone, groene aggregaten. Daar zorgen we natuurlijk voor
GroenLinks-wethouder Glimina Chakor

'Geen dieselaggregaten'

Voor het komende evenementenseizoen - onder andere Guns N' Roses en Green Day komen in 2022 naar Groningen - gaat de gemeente op zoek naar een andere, duurzame oplossing.
'Er komen geen dieselaggregaten om de stroom te leveren', bezweert GroenLinks-wethouder Glimina Chakor. 'Er komen schone, groene aggregaten. Daar zorgen we natuurlijk voor.'

Asfalt op sintelbaan

Door de vertraging van de aanleg van stroom en water haalt de gemeente een ander deel van het project naar voren: de sintelbaan, waar tot kortgeleden paarden hun wedstrijden op liepen, wordt geasfalteerd. De kosten daarvan zijn bijna vier ton.
Nadat de sintelbaan geasfalteerd is, gaat de Drafbaan komend najaar 'gecontroleerd open' voor publiek. Mensen kunnen dan een kijkje nemen op momenten die de gemeente nog moet bepalen.

IJsbaan op plek podium

Eind 2023 gaat de Drafbaan helemaal open voor publiek. Als alles meezit, tenminste. De baan wordt dan meer onderdeel van het Stadspark: je kan er bijvoorbeeld ook doorheen lopen.
Een schets van de 'nieuwe drafbaan' © Gemeente Groningen
Een nieuw idee van de gemeente is dat er dan een ijsbaan ligt op de plek waar tijdens evenementen het podium staat.
'We hebben een bureau erover na laten denken. Iedereen was ontzettend enthousiast toen ze het zagen', zegt wethouder Chakor, die de vergelijking maakt met Park Tempelhof in Berlijn. Dat voormalige vliegveld is tegenwoordig een park dat wordt gebruikt om te picknicken, hardlopen en fietsen.

Waterspeelplaats

's Zomers, buiten de evenementen om, moet de plek van de ijsbaan een 'waterspeelplaats' worden. De plannen hiervoor staan nog wel in de kinderschoenen: ze worden de komende tijd verder uitgewerkt. 'We gaan daar nog met gebruikers en omwonenden over in gesprek', zegt Chakor.