Groningen heeft nieuw voetpad dat regenwater opslaat en wateroverlast kan voorkomen

Het buffertrottoir in Groningen © Steven Radersma/TV Noord
Groningen heeft sinds dinsdag een bijzonder voetpad. Het is een zogeheten ‘buffertrottoir’ dat regenwater tijdelijk kan opslaan zodat het niet wegloopt in het riool.
Het zestig meter lange voetpad op het Zernike-terrein lijkt op het eerste gezicht op een gewoon trottoir. Maar onder de tegels ligt geen zand, maar een krattensysteem. Regenwater komt via naden tussen de tegels in dat krattensysteem, waarna het langzaam de bodem kan inlopen.

Gerecycled beton met olifantsgras

‘Het water loopt dus niet het riool in, maar komt in de bodem terecht’, zegt Erwin van de Zwaag van het bedrijf Waste Works, dat het buffertrottoir bedacht. ‘Bij conventionele voetpaden kan bij hevige regenval wateroverlast ontstaan doordat het riool overbelast raakt. En het water ben je kwijt, terwijl je het goed kan gebruiken voor het groen, zoals hier ook te zien is aan beide kanten van het pad.’
Het regenwater wordt opgevangen in kratten onder de tegels © Steven Radersma/RTV Noord
Volgens Waste Works is het pad bovendien duurzaam omdat de tegels gemaakt zijn van gerecycled beton, vermengd met olifantsgras. De kratten zijn gemaakt van gerecycled kunststof.

Nog nooit op zo'n schaal

Het buffertrottoir op het Zerniketerrein wordt het komende half jaar nauwkeurig in de gaten gehouden. Er is in het westen van het land al wel op bescheiden schaal proefgedraaid, maar nog niet op de schaal zoals dat in Groningen gebeurt. De proef hier kan een goed beeld geven omdat het voetpad naar het Aletta Jacobscentrum door duizenden studenten wordt gebruikt.
De kratten zijn gemaakt van gerecycled kunstof © Steven Radersma/RTV Noord
Het innovatieve voetpad is aangelegd in samenwerking met onderzoekinstituut Campus Groningen. Irene Amsing van dat instituut: ‘Dit is heel belangrijk. We vinden dat we hier op Zernike, waar zoveel kennis en kunde aanwezig is, moeten werken aan de oplossingen van morgen.’
Neem een kijkje onder de tegels van het buffertrottoir: