Bonte stoet demonstranten trekt door Stad: 'Laten zien hoe belangrijk muziek is'

In Groningen zijn zaterdagmiddag honderden demonstranten op de been voor de actie Unmute Us. Ze protesteren tegen de coronamaatregelen voor de evenementensector.
Het startsein voor de demonstratie klonk om 14.00 uur op Concourslaan in het Stadspark. Sindsdien trekt een bonte stoet wagens en wandelaars door de stad. Het protest gaat gepaard met luide muziek.
Demonstranten hebben protestborden bij zich met daarop teksten als 'Killing me softly, with this policy', 'Minder grappen, meer house' en 'Meten met twee maten'.
De demonstranten op de Paterswoldseweg in Stad
De demonstranten op de Paterswoldseweg in Stad © Mario Miskovic/RTV noord

'Wij willen ook aan het werk'

Een van de organisatoren van de actie in Groningen is voormalig nachtburgemeester Chris Garrit. De uitbater van cultuurpodium EM2 in Stad ziet dat de opkomst groter is dan gedacht. 'Ik heb ze niet geteld, maar het is goed. Dit is het geluid wat we willen laten horen. Al die wagens, al die organisaties, al die jonge mensen die nu worden gediscrimineerd...'
Getooid met een donkere zonnebril vertelt Garrit waarom de demonstratie zo belangrijk is. 'Er is een soort ongelijkheid waar wij tegen protesteren. Het gaat niet over virussen of wappies. Wij willen ook aan het werk. Sommigen mogen dat als het sport heet, maar als je leuke dingen doet zoals cultuur, mag het weer niet.'
'Wij willen ook aan het werk'

Evenementen weer met volledige capaciteit

De deelnemers aan het protest eisen van het kabinet dat evenementen vanaf 1 september weer met een volledige capaciteit mogen plaatsvinden. Volgens de landelijke organisatie hebben nu ongeveer 2000 organisatoren van festivals en evenementen, evenementenlocaties en leveranciers zich aangesloten bij het protest. In Groningen zijn dat onder meer Paradigm, Oost, Kopjek, EM2 en Eurosonic mee.
Ook acties in andere plaatsen
Ook in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Nijmegen wordt gedemonstreerd. Alleen al in Amsterdam hebben zich duizenden mensen verzameld voor een wandeltocht door de stad. In Nijmegen zijn ongeveer 700 mensen bijeen. De actie volgt nadat demissionair premier Mark Rutte vorige week tijdens een persconferentie bekendmaakte dat discotheken en nachtclubs tot 1 november dicht blijven. Meerdaagse evenementen gaan sowieso tot 20 september niet door.

'Ik voel me als een kind bij zijn eerste festival'

Ook medeorganisator Merlijn Poolman is erg blij met de opkomst en de sfeer tijdens de demonstratie. Hij ziet louter lachende gezichten.
'Het is wel een protest, maar we willen laten zien hoe belangrijk muziek is en hoe blij het ons maakt. Dat is precies wat er nu aan de hand is. Geweldig om te zien! Ik voel me zelf ook als een kind dat naar zijn eerste festival gaat.'
'We willen laten zien hoe belangrijk muziek is'
De start van de protestmars in het Stadspark
De start van de protestmars in het Stadspark © Mario Miskovic/RTV Noord
Een demonstrant houdt een protestbord omhoog
Een demonstrant houdt een protestbord omhoog © Mario Miskovic/RTV Noord
Organisatoren van Groningse festivals lopen mee met de protestmars
Organisatoren van Groningse festivals lopen mee met de protestmars © Mario Miskovic/RTV Noord