Expeditie Grunnen: de Willie Wortel van Slochteren

‘Als ik het me goed herinner staat hier een heel bijzondere windmolen’, zegt Expeditie Grunnen-presentator Derk Bosscher, terwijl hij het erf van Henk Snijder in Slochteren op rijdt.
De windmolen heeft een andere vorm dan je gewend bent van een windmolen. Of zoals Snijder het stelt: ‘Het is gewoon een wokkel.’ De wieken maken minder geluid dan reguliere windmolens: ‘Dit is het enige type dat binnen de bebouwde kom mag.’

Bijzondere dingen

De vorm sprak Snijder aan: ‘Ik mag graag bijzondere dingen hebben’.
Zelfgemaakte windmolen van Snijder
Zelfgemaakte windmolen van Snijder © Eric Poort/RTV Noord
‘Daar is het mee begonnen’, vertelt Snijder terwijl hij wijst naar een mini-windmolen gemaakt van twee open gesneden olievaten. ‘Ze noemen me ook wel Willie Wortel’, grapt Snijder. Tijdens het gesprek komt Bosscher snel tot de conclusie dat hij een privé energiecentrale is binnengelopen.

Er is altijd wel wind

‘Het is voor mij een goede aanvulling. Als er geen zon is, is er altijd wel wind’, want Snijder heeft niet alleen windmolens op zijn erf staan. Hoog in de lucht zijn er aan een paal ook zonnepanelen gevestigd. ‘Die volgt de zon, zodat ik zo optimaal mogelijk de energie binnen krijg’, vertelt de Willie Wortel van Slochteren.
Zonnepanelen die de zon volgen
Zonnepanelen die de zon volgen © Eric Poort/RTV Noord
Snijder wil onafhankelijk worden van het net. ‘Van het gas ben ik denk ik al zo’n zes á acht jaar af.’
Dit en meer zie je in de uitzending van Expeditie Grunnen. Op zondagavond elk half uur op TV Noord.