Hoe dans je de wals op wielen? 'Het belangrijkste is de balans'

Een van de rolstoelgebruikers die deelneemt aan de activiteiten in de sportweek
Een van de rolstoelgebruikers die deelneemt aan de activiteiten in de sportweek © Remco in 't Hof/RTV Noord
In de nationale sportweek is er aandacht voor sporten en bewegen. Het is een promotieweek van NSO*NSF om mensen in beweging te krijgen. In de stad Groningen krijg de rolstoelsport in deze week extra aandacht.
Hoe neem je een stoeprand met een rolstoel? En hoe dans je een wals op wielen? Het zijn vragen die worden beantwoord bij de workshop van het WheelchairSkillsTeam en de Wild Wheels on fire, een dansgroep van rolstoelgebruikers.

Beleven

'Rolstoelgebruikers weten vaak nog niet wat er allemaal voor hen wordt georganiseerd', zegt medeorganisator Ellen Wollerich van de Nationale Sportweek. 'We laten deze week dus zien wat er op sportgebied zoal te beleven valt.'
Hoe dans je de wals op wielen? 'Het belangrijkste is de balans'
Floris Meier is instructeur van het skillsteam, draait met gemak een paar keer met de rolstoel om z'n as en weet zelfs een trapje te bestijgen met zijn wielen. 'Het belangrijkste is de balans', zegt hij. 'Je wielen zijn je benen; je moet op de achterste wielen kunnen balanceren, daar begint het mee.' Hij hoopt dat mensen in een rolstoel door middel van zijn workshop beter aan het verkeer kunnen deelnemen en zich met meer zelfvertrouwen over straat kunnen bewegen.

Rolstoeldans

Op het voorplein van Sportcentrum Kardinge dansen zo'n twaalf rolstoeldansers woensdag een wals. Sierlijk rollen de wielen van de rolstoelgebruikers over de klinkers en met grote gebaren worden de wielbewegingen ondersteund. 'Het is goed voor de motoriek en voor het lichaam en het is ook een sociaal gebeuren', weet danslerares Patricia de Wilde. Deelneemster Margareth de Wilde is niet gehandicapt, maar danst toch zwierig mee vanuit een rolstoel. 'Mijn partner zit in een rolstoel en door zo met haar mee te dansen, geef ik haar weer een stukje vreugde in het leven terug.'