Warming-up: FC Groningen - AZ

Mo El Hankouri in actie tegen AZ, afgelopen mei
Mo El Hankouri in actie tegen AZ, afgelopen mei © Orange Pictures
Voorafgaand aan elke wedstrijd van FC Groningen blikt RTV Noord vooruit. Dit keer op de thuiswedstrijd tegen AZ.
Na de harde woorden van Danny Buijs werd het begin van deze week gebruikt om gesprekken te voeren. De spelers zaten zonder technische staf bij elkaar, de staf zat bij elkaar en later zat iedereen bij elkaar. Buijs vond dat een aantal spelers tegen Sparta had verzaakt. De trainer stoorde zich aan ‘gebaartjes’, maar vooral ook aan de instelling in de tweede helft.
'Voor het eerst in mijn bijna 3,5 jaar bij FC Groningen heb ik in de tweede helft geen team meer op het veld zien staan’, zei Buijs. ‘Het team viel na rust uit elkaar’, vond Michael de Leeuw. Tegen AZ wil Buijs in ieder geval een team zien dat het ‘FC Groningen-dna’ uitstraalt.
'We hebben het met elkaar gehad over zondag en waar we voor willen staan.'

De vorm: FC Groningen

Trainers en spelers roepen vaak in koor dat de ranglijst pas aan het einde van het seizoen telt. Dat is uiteraard ook zo, maar toch zal de zestiende plaats pijn doen bij mensen die FC Groningen een warm hart toedragen. Want er werd in de eerste negen wedstrijden slechts één keer gewonnen, vier keer gelijkgespeeld en vier keer verloren. Alleen PEC Zwolle maakte minder doelpunten en ook qua tegengoals (15) bevindt FC Groningen zich in de onderste regionen van de eredivisie.
Uiteraard had de ploeg van Buijs een aantal keren pech, vertrokken er op de valreep een paar belangrijke spelers en zo zijn er nog wel wat excuses op te voeren. Maar de ploeg moet nu zo langzamerhand gewoon punten gaan pakken, want hoe langer het duurt, des te lastiger het wordt om de weg omhoog te vinden.
'Tegen Sparta vielen we als team uit elkaar'

De vorm: AZ

De ploeg van Pascal Jansen is na een zeer moeizame start inmiddels lekker aan het draaien. Afgelopen weekend werd ruim van FC Utrecht (5-1) gewonnen en afgelopen donderdag waren de Alkmaarders te sterk voor het Roemeense Cluj (0-1) in de Conference League.
AZ won z'n laatste vijf wedstrijden en verloor een maand geleden voor het laatst een wedstrijd. Toen was FC Twente met 3-1 te sterk. Daardoor staat het team nu op de negende plaats in de eredivisie, met een wedstrijd minder gespeeld dan de concurrentie.
‘We hebben links en rechts wat lichte klachten’, vertelde Jansen na de wedstrijd tegen Cluj op de website van AZ. ‘We gaan iedereen oplappen en klaarmaken voor zondag. Vangelis Pavlidis heeft een flinke schop gehad. Jordy Clasie is niet helemaal schadevrij en Dani de Wit viel vervelend uit met een gescheurde lip. Zondag zullen de jongens er weer staan.’
'Ik kijk met bewondering naar AZ'

Waar moeten we op letten?

Danny Buijs wil tegen AZ een team zien dat speelt volgens het ‘FC Groningen-dna’. Dat betekent dat hij geen spelers wil zien die verzaken, vervelende gebaartjes maken, of slechts halfbakken hun taak uitvoeren. Dat bepaalt of de oefenmeester zondagavond rond een uurtje of tien tevreden is over zijn team.
Daarom mag er met speciale aandacht gekeken worden naar bijvoorbeeld aanvaller Cyril Ngonge. Hij is topscorer van FC Groningen met vijf doelpunten, maar is tevens een speler die wat extra aandacht verdient. Dat Ngonge talentvol is staat buiten kijf. Dat hij een goede aanwinst is ook, maar wil de jonge aanvaller stappen blijven zetten, dan mag hij in met name zijn houding wat verbeteringen aanbrengen.

Historie

FC Groningen en AZ speelden 31 keer eerder een eredivisiewedstrijd tegen elkaar in Groningen. Dertien keer won AZ, zeven keer werd het gelijk en elf keer hield FC Groningen de punten in eigen huis. Afgelopen seizoen werd het in de Euroborg 0-0.

FC Groningen Live

De wedstrijd is zondagavond live te volgen via Radio Noord en de website van rtvnoord. FC Groningen - AZ begint om 20.00 uur. De uitzending van FC Groningen Live start om 19.30 uur.
Oetse Eilander presenteert, Stefan Bleeker doet verslag vanuit het stadion en Martin Drent is de analist in de studio. De wedstrijd is ook te volgen via een liveblog op de site en in de app.

Blessures/schorsingen

Mike te Wierik is geblesseerd en Paulos Abraham verliet vrijdag de training na een duel. Hij is er vermoedelijk wel bij.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen

Leeuwenburgh, van Hintum, Kasanwirjo, Dammers, El Hankouri, Duarte, Suslov, Ngonge, Joosten, De Leeuw en Strand Larsen.