Doktersassistente begint opleiding voor aanwas nieuwe collega's: 'We moeten aan de bak, want de pijn is nu'

Amber Winter-Vrieling is bijna klaar met haar opleiding tot doktersassistent
Amber Winter-Vrieling is bijna klaar met haar opleiding tot doktersassistent © Ariënne Dozeman/RTV Noord
Er is een groot tekort aan doktersassistenten. Dat merkte ook Cindy Menke, zelf doktersassistent. En dus besloot ze iets aan het probleem te doen. 'Ik dacht schouders eronder, ik ga opleiden.'
Een te hoge werkdruk, het niet kunnen doorgaan van spreekuren en niemand om de telefoon op te nemen. Dat zijn de gevolgen van het tekort aan doktersassistenten.
'Het is zulk leuk werk, en dus wilde ik zorgen voor meer bekwame collega's', vertelt Cindy Menke. Samen met het Groningse opleidingsinstituut Flair startte ze een paar jaar geleden een opleiding.

Verkorte opleiding

Toch ging het Menke niet snel genoeg, ze zag het tekort aan collega's rap oplopen. Menke: 'Ik dacht wat als we een verklaring voor een deeltraject kunnen afgeven?' En zo ontstond de verkorte opleiding.
Menke: 'Ik kon zelf wel invullen waar de tekorten zaten. De telefoon moet namelijk bemand worden en de spreekuren moeten kunnen doorgaan.' De opleiding is daarom zo ingericht dat de studenten een mbo-verklaring krijgen voor triage en medisch technisch handelen tijdens een spreekuur.
Bij Noord Vandaag op TV Noord vertelt Cindy Menke hierover:
'Op de vraag waar behoeft aan is, hebben wij een project gestart'
Daarmee zijn ze binnen een half jaar vaardig om te kunnen ondersteunen in de praktijk. Menke: 'In korte tijd heb je een bekwame medewerker op de plekken waar de hoogste nood is.'
Het lukt haar om deze verkorte opleiding gekwalificeerd te krijgen. Afgelopen zomer ging de eerste groep van vijftien studenten van start.

Van de fijne vleeswaren naar de dokterspraktijk

Amber Winter-Vrieling (34) is bijna klaar met de opleiding. Ze loopt stage in de dokterspraktijk aan de Radesingel in Groningen.
Voordat ze aan de opleiding begon werkte ze achttien jaar als slager in een supermarkt. 'Ik heb dat altijd met veel plezier gedaan, maar op een gegeven moment paste het niet meer', vertelt Winter-Vrieling. Via het UWV komt ze bij FLAIR terecht.
Het is de afwisseling van administratieve taken en medisch handelen dat haar aanspreekt. Tijdens haar spreekuur ziet ze allerlei patiënten. Zo doet ze schurftcontroles, verwijdert hechtingen, diagnosticeert een urineweginfectie of neemt bloed af.
Praktijkmanager Sylvia van der Eide is blij met de studenten van Flair. Ondanks dat het een verkorte opleiding is, sluit de kennis van de deelnemers volgens haar heel goed aan op de praktijk. Van der Eide: 'Ik luister natuurlijk ook mee met gesprekken, dan hoor ik heel goed dat ze de kennis zeker heel goed paraat heeft. Dan doen ze niet onder voor iemand de driejarige opleiding doet.'

Zonder stageplekken geen nieuwe assistenten

De eerste groep van vijftien studenten is inmiddels bijna klaar. Maar het blijkt lastig om genoeg stageplaatsen te vinden. Menke hoort vaak dat praktijken geen tijd hebben om ook nog studenten op te leiden.
Maar, legt Menke uit, omdat het gaat om volwassenonderwijs hebben we het over een gemotiveerde groep die weet wat werken is. 'Ze hebben al een carrière achter de rug en een gezin thuis', zegt Menke. Kortom, een flinke dosis levenservaring.
Menke: 'Deze groep is niet bang om een telefoontje aan te nemen, en als er wat paniek in de tent is weten ze hoe ze daar mee om moeten gaan.'
Van der Eide begrijpt wel dat praktijken soms moeilijk te enthousiasmeren zijn. Wanneer de assistenten het al heel druk hebben zien ze het niet zitten om ook nog iemand op te leiden. Maar zonder stageplekken ook geen nieuwe collega's. Van der Eide: 'De energie die je erin steekt, krijg je ook weer terug.
Winter-Vrieling: 'Iedereen bij ons in de groep heeft heel bewust voor deze opleiding gekozen en is dan ook ontzettend gemotiveerd. Dit is wat we willen.'
Nieuwe opleiding voor doktersassistente

Een conducteur en een bankmedewerker

De studenten zijn allemaal volwassenen die om verschillende redenen hun vroegere beroep niet meer kunnen. Ze zijn op zoek naar een nieuwe uitdaging. Menke: 'Het openbaar vervoer, de verzekeringswereld, een bank, de supermarkt, ze komen echt overal vandaan.'
Het is juist de verkorte opleiding die goed bij hen past. Menke: 'Er is natuurlijk ook gewoon een inkomen nodig, dan is de volledige opleiding van drie jaar vaak te lang.' De korte opleiding is wel goed te combineren en biedt perspectief. Menke: 'We moeten aan de bak, want de pijn is nu.'